UPPHANDLING24 KONFERENS

UPPHANDLINGSSCEN I ALMEDALEN

4 JULI 2018 | VISBY

ANMÄLAN TILL VIP-MINGEL

Upphandling24 är för åttonde året i rad på plats i Almedalen första veckan i juli, närmare bestämt 4 juli. Tillsammans med Delphi, Visma, Lindahl och Företagarna är det vi som arrangerar årets upphandlingsscen, en heldag med efterföljande kvällsmingel på Clarion Hotel Wisby. Vi kommer där att hålla visionära seminarier, paneldebatt och avslutar med ett upphandlingsmingel under kvällen. Det övergripande temat för dagen är:

”Hur blir Sverige bäst i Europa på offentliga inköp?”

I vår lunchdialog samskapar paneldeltagare och publik om vägen till hur Sverige blir bäst i Europa på offentliga inköp. Vad krävs för att lyckas?

HOPPAS VI SES!

På scen

Program

09:15

Inledning och vision

Hur blir Sverige bäst i Europa på offentliga inköp?

Tomas Dahl, Upphandling24

09.20

Politik och offentlig upphandling – hur hänger det ihop?

Advokaten Anna Ulfsdotter Forssell leder en panel bestående av politiker eller politiskt tillsatta tjänstemän från olika nivåer i den offentliga sektorn. Politikerna representerar olika politiska partier. Under passet kommer paneldeltagarna att få redogöra för bland annat följande.

 • Är upphandling ett bra verktyg för att uppnå politiska mål? Varför?
 • Vilka politiska mål inom upphandling driver ni i ert parti/er organisation?
 • Hur syns upphandlingsfrågorna i ert partiprogram? Ge oss exempel.
 • Kan bra förslag på upphandlingsområdet ge ert parti fler röster i valet?

Anna Ulfsdotter Forssell, Delphi
Ann-Charlotte Hammar Johnsson, Moderaterna
Monica Green, Socialdemokraterna

10.20

Varför fokuserar offentlig upphandling så mycket på pris?

I den nationella upphandlingsstrategin är ett av målen Effektiva offentliga inköp. För att stimulera till det, förtydligade nya LOU möjligheten att ta mer hänsyn till LCC i förhållande till lägsta pris. Den nya LOU innehåller förändrade bestämmelser om utvärdering och tilldelningskriterier. I de nya reglerna tydliggörs att utvärderingen kan inkludera en analys av livscykelkostnaden. En god tanke – men hur blev det egentligen?

Visma Commerce har tittat närmare på olika branscher för att få svar på frågan. Tillsammans med juridisk expertis och representanter från både näringsliv och offentlig verksamhet kommer vi att se närmare på statistiken samt diskutera om nya lagstiftningen har fått effekt.

Marie Ceder och Johan Svedberg, Visma
Sebastian Nordgren – Inköpschef, Nacka kommun
Claus Forum – Affärsområdeschef Humana Individ & Familj, Humana AB

11:20

Korruption och jäv i upphandlingssammanhang – hur förhindrar du det?

Lyssna på advokaterna Eva-Maj Mühlenbock och Olof Hallberg samt deras gäster och lämna seminariet med en användbar checklista och praktiska råd.

 • Hur ser regelverket ut?
 • Hur kan du arbeta med checklistor på bästa sätt?
 • Kan man bjuda på / bli bjuden på lunch?

Eva-Maj Muhlenbock och Olof Hallberg, Lindahl
Natali Phalén, IMM
Ellen Hausel Heldahl, Svenskt Näringsliv

12:15

Hur blir Sverige bäst i Europa på offentliga inköp?

Vem leder oss dit, vad ska vi göra och vad är viktigast att börja med? Räcker det med att förenkla lagen och öka dialogen? Handlar det om tillåtande ledarskap? Ska vi ställa fler krav på sociala hänsyn? Mer samskapande?

Moderator:
Amar Al-Djaber, Upphandling24

Panel:
Marie Ceder, Visma
Anna Ulfsdotter Forssell, Delphi
Lukas Granlund, Lindahl

Emma Breheim, SOI
Inger Ek, Upphandlingsmyndigheten
Ulrica Dyrke, Företagarna

13:15

Mötet mellan myndighet och marknad

Så här får vi offentlig upphandling att fungera bättre, sett ur leverantörernas perspektiv. Vad behöver ske? Frågor om hur vi ska få in fler anbud i upphandlingarna, behovet av förberedande marknadsdialog, relevans i kravställandet samt uppföljning under kontraktstiden kommer bland annat att diskuteras. Välkommen till en dialog om vad leverantörerna anser behövs för en positiv utveckling för goda offentliga inköp.

Moderator
Ulrica Dyrke, Företagarna

Panel
Fredrik Kristiansson, IKEA
Anna Smids, Randstad
Tjoffe Sjögren, Städarna
Karsten Inde, Multientreprenör

14:15

Säkerhetsskyddad upphandling – Skandalen på Transportstyrelsen från ett juridiskt perspektiv

Upphandlingar avseende hantering av information som rör rikets säkerhet är kanske de mest känsliga upphandlingar som en myndighet kan genomföra. Därför ställs det särskilda krav på denna typ av upphandlingar, s.k. säkerhetsskyddad upphandling. Om samma upphandling även innehåller känsliga personuppgifter, ja då gäller det att hålla tungan rätt i mun.

Advokaten Caroline Sundberg och Senior Associate Martin Bogg, Advokatfirman Delphi, analyserar skandalen på Transportstyrelsen ur ett juridiskt perspektiv och de regelverk som gäller för upphandlingar som rör rikets säkerhet och känsliga personuppgifter. Under seminariet kommer bland annat följande frågor att diskuteras:

 • Hur ser regelverket egentligen ut för upphandlingar som rör rikets säkerhet och känsliga personuppgifter?
 • Vid vilken typ av upphandlingar kan dessa regler vara aktuella? · Vad var det egentligen för ”avsteg” från lagstiftningen som Transportstyrelsen gjorde i sin upphandling och vad kan vi lära oss?
 • Hade det varit mindre frestande att göra ”avsteg” om den nya dataskyddsförordningen (GDPR) gällt vid tiden för Transportstyrelsens upphandling?
 • Är användning av publika molntjänster helt utesluten för säkerhetsskyddad information?

Caroline Sundberg och Martin Bogg, Delphi

15:15

Highlights och sammanfattning från dagen

Slut 15.30

16:30

VIP-mingel

Med reservation för ändringar

Anmäl ditt intresse till Upphandling24:s VIP-mingel. Antalet platser är begränsat!

Mer information

Anmäl dig nedan för att löpande få information om vår medverkan i Almedalen 2018. Du kommer då att få mejl om uppdateringar så som nya programpunkter, när vi har bokat talare etcetera. Du förbinder dig inte till någonting och du kan enkelt avregistrera dig.

 • Du förbinder dig inte till någonting i detta läge och din e-postadress kommer inte att föras vidare till någon extern part.
 • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

Praktisk info

Datum: 4 juli

Tider:
Program 09.15-15.30
Mingel 16.30-18.30

Plats: Clarion Hotel Wisby

Adress: Strandgatan 6, Visby

PARTNERS OCH MEDVERKANDE ORGANISATIONER

Visma

Visma är den ledande leverantören av produkter och tjänster inom programvara, outsourcing, inköp, betalning, butiksdata, IT-projekt, anbud och upphandling. 5 400 anställda, varav 1 600 i Sverige, förenklar och effektiviserar verksamhets-processer hos 340 000 kunder i både privat och offentlig sektor.

Upphandlingsverktyget Visma TendSign är ett system för att skapa upphandlingar, ta in och utvärdera anbud samt sluta avtal och lägga upp avtalskataloger. Verktyget är webbaserat och används idag av cirka 800 upphandlande organisationer och 30 000 leverantörer med anbudsgivarkonton. Läs mer på www.tendsign.com.

Inköps- och fakturahanterinslösningen Visma Proceedo effektiviserar processer för avtalshantering, inköp, beställning och fakturahantering och gör att du på ett enkelt sätt får kontroll över inköp, kostnader och kvalitet. Läs mer på www.visma.se/proceedo.

Delphi

Lindahl

Företagarna

SOI

SOI slår hål på myterna om offentlig upphandling och värnar om goda offentliga affärer.

Vi är en medlemsorganisation för professionella inköpare och upphandlare över hela Sverige som vill sätta på fokus på verksamhetsnytta och lyfta blicken från juridiken.

Vi behöver skapa ökad medvetenhet om våra inköpsmönster i offentlig sektor och en bättre inköpsstyrning. Det sparar pengar och skapar utrymme för en bättre välfärd.

Kom till våra seminarier i Almedalen så berättar vi hur! Läs mer på

Upphandlingsmyndigheten

Upphandlingsmyndigheten är en ny modern myndighet som har i uppdrag att utveckla den offentliga upphandlingen. Myndigheten ger stöd till upphandlande myndigheter och leverantörer genom att utveckla och förmedla kunskap, verktyg och metoder för effektiva, innovativa och hållbara offentliga affärer. Besök upphandlingsmyndigheten.se för mer information.

IKEA

Randstad

Vill du också bli partner? Kontakta affärschef Tomas Dahl, 070 980 17 42, tomas.dahl@idg.se.

Kontakt

Christine Karlsson
Konferensansvarig

08 453 60 54

Flora Waardahl
Marknadsansvarig

070 141 07 39

thomas

Tomas Dahl
Affärschef
Mejla Tomas
070 980 17 42