
Upphandling24 är, för fjärde året i rad, givetvis på plats i Almedalen – Sveriges största politiska mötesplats!
I år är vi på plats under hela tre dagar, med start den 1 juli.
På Hästgatan 12 får du ta del av över 20 spännande programpunkter! Lyssna på spännande föreläsningar och seminarier, delta i debatt och diskussion, träffa politiker, beslutsfattare och opinionsbildare, nätverka och bredda ditt kontaktnät. Här finns representanter från både offentlig och privat sektor.
Vi garanterar dig tre spännande och intensiva dagar med upphandling i ständigt fokus. Missa inte Upphandling24 i Almedalen!
Öppenheten och tillgängligheten under Almedalsveckan är unik både för Sverige och övriga världen. Alla arrangemang under veckan är kostnadsfria och öppna för alla.

Livesändning
Upphandling24:s mingel - FULLSATT!
Nu är alla platser till våra mingel i Almedalen fullsatta!
Du kan dock anmäla dig till vår reservlista – vi hör av oss så fort det dyker upp en ledig plats, varför det är extra viktigt att lämna mejladress och mobilnummer.

Program 1-3 juli
9:00
Tis: Offentlig upphandling – INTE en lag utan en viktig affär som förtjänar ett helt nytt fokus
SOI ger dig argumenten varför vi behöver tänka om. Har vi råd att inte ha koll? Hur kan vi styra inköp och upphandlingar mot bättre effektivitet och kvalitet?
Eva-Lotta Löwstedt-Lundell, ordförande, SOI, Helena Brynolfsson, ledamot, SOI och Ann-Charlotte Hammar Johnsson, riksdagsledamot (M)
Ons: Hur kan upphandling bli strategiskt?
Haninge och Nynäshamn startade 2012 en gemensam upphandlingsnämnd för att lyfta upphandling till en strategisk nivå. På detta seminarium diskuterar nämndens tjänstemän och politiker sina erfarenheter och ger råd och tips till alla som vill göra upphandling till en strategisk fråga.
Anna Ljungdell, kommunalråd, Nynäshamns kommun. Martina Mossberg, kommunalråd, Haninge kommun. Viktor Morawski, upphandlingschef, Upphandling Södertörn
Tors: Kollektivavtal som krav i offentlig upphandling
Går det i offentliga upphandlingar att ställa krav på att leverantören har kollektivavtal? Hur långt i leverantörskedjan kan kravet ställas? Ska det bara gälla tjänster och entreprenader? Är det bra eller lämpligt med den här typen av krav? Vilka blir konsekvenserna? Hur påverkas företagen?
Ann-Christin Ahlberg, riksdagsledamot (S)
Ann-Charlotte Hammar Johnsson, riksdagsledamot (M)
Stefan Holm, näringspolitisk expert, Almega
Samuel Engblom, chefsjurist, TCO
10:00
Tis: Hur kan samarbete mellan offentlig sektor, näringsliv och akademi leda till innovationer som gör patienter till vinnare och löser utmaningarna inom hälso- och sjukvården
Dagens och framtidens sjukvård står inför stora utmaningar, såsom en ökande och åldrande befolkning med större krav och vårdbehov. Detta medför ökade kostnader för sjukvården vilket har lett till en debatt kring hur denna kan effektiviseras men samtidigt erbjuda ökad eller bibehållen kvalitet för den enskilde patienten. Hur löser vi detta gemensamma problem? Jo, genom att samarbeta inom offentlig sektor-industri-akademi. Tillsammans kan vi skapa nya synsätt, innovationer och sätt att jobba som kommer att vara helt avgörande för den framtida sjukvården. Den framtida utvecklingen kan inte längre ske i silos. Vi måste se detta som ett gemsamt problem med en gemensam lösning. Kom om lyssna på hur Region Syddanmark, Västerbottens Läns Landsting och Karolinska Universitetssjukhuset berättar om hur deras samarbete med Philips Healthcare skapar nya möjligheter och förbättringar inom sjukvården.
Johan Folkunger, Nordic Director Business Development, Philips Healthcare, Diana Arsovic Nielsen, Director Syddansk Sundhedsinnovation (SDSI), Region Syddanmark, Robert Winroth, Landstingsråd (mp), Västerbottens Läns Landsting (VLL) och Patrik Puhony, Projektledare Bild & funktion till NKS, Karolinska Universitetssjukhus
Ons: En vårdentreprenörs kvalitetsdilemma
Det finns standarder och nationella system för att beskriva och utvärdera kvalitet i vård och omsorg, tyvärr används de sällan i offentliga upphandlingar. Fokus ligger i stället ofta på subjektiva referenser och ostrukturerade beskrivningar av kvalitet. Det skapar problem för seriösa vårdleverantörer som öppet vill visa och bli utvärderade på objektiva kvalitetsresultat. Seminariet avslutas med en diskussion kring varför etablerade kvalitetsstandarder inte används och vad man kan göra för att bryta den utvecklingen.
Marit Vaagen, VD, Sironagroup, Rikard Johansson, kvalitet- och etikrådgivare, Vårdföretagarna, Greger Bengtsson, projektledare, SKL, Barbro Gälldin, advisor, SIQ och Mia Palmé, marknadschef, Förenade Care ABTors: Äntligen kan offentlig sektor skratta hela vägen till banken och samtidigt uppfylla alla miljömål snabbare än nödvändigt – genom upphandling!
Kostnaderna för energiförbrukning kan minskas med upp till 65 % med energieffektiva produkter. Det blir tiotals miljarder kronor varje år för offentlig sektor. Så vad hindrar en sådan utveckling? Det vanligaste hindret är att offentliga upphandlingar inte värderar minskad energiförbrukning utan lägsta pris. Magnus Josephson visar hur en upphandling av energieffektiva produkter ska göras, med kvicksilverfria LED-lysrör som exempel.
Magnus Josephson, jurist och expert på offentlig upphandling
11:00
Tis: Minskad transparens hotar den goda affären!
Inköpscentraler hemlighåller upphandlingsinformation efter tilldelningsbeslut i strid med motiven för offentlighetsprincipen och med kraven på transparens vid upphandling. Det är stötande och ett reellt hot mot den goda affären. Myndigheterna mörkar för att slippa granskning. Konsekvenserna blir försämrad konkurrens och slår tillbaka på myndigheternas möjligheter att erhålla bästa möjliga anbud.
Christian Wollin, VD, Tenders Sverige AB
Inköpscentraler och stora myndigheter monopoliserar leverantörsmarknaden
Ingen forskning visar att jätteupphandlingar är lönsammare än mindre upphandlingar. Rabatter och upphandlingskostnader är på promillenivå av avtalsvärdet. Med allt större upphandlingar blir bieffekt att upphandlingskompetensen avlövas på landsorten och hos mindre myndigheter. Det leder till minskad lokal och regional hänsyn, vilket missgynnar de små och medelstora företagen och även de lokala mottagarna eller brukarna av upphandlade varor och tjänster.
Dan Frödén, Senior Advisor, Tenders Sverige AB
Ons: Offentlig upphandling på innovativt sätt
En exposé över de möjligheter lagen har att erbjuda.
Anna Ulfsdotter Forssell, advokat, Delphi och Erik Olsson, jurist, DelphiTors: Miljökrav i offentlig upphandling utan Miljöstyrningsrådet
Sedan 1/7 har Miljöstyrningsrådets verksamhet gått över till Konkurrensverket, som både ska vara tillsynsmyndighet samt ge råd och stöd till offentliga upphandlare. Är rollerna förenliga och kan Konkurrensverket vara drivande när det gäller miljökrav och sociala krav i offentlig upphandling?
Mats Pertoft, riksdagsledamot (KD), Anders Sellström, riksdagsledamot (KD), Mathias Sylwan, förbundsjurist, Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) och Ylva Mannervik, chef Avdelningen för stöd, Konkurrensverket
12:00
Tis: Ska offentlig upphandling fixa jobben?
Allt oftare ställs sociala krav i offentliga upphandlingar, till exempel att den vinnande leverantören måste sätta ett visst antal långtidsarbetslösa i arbete. Är det en bra eller dålig väg att vandra? Vilka blir de praktiska konsekvenserna?
Ulrica Dyrke, upphandlingssakkunnig, Företagarna, Andreas Schönström, kommunalråd Malmö stad (S), Martina Mossberg, kommunstyrelsens ordförande, Haninge kommun (M) och Eva-Lotta Löwstedt Lundell, ordförande Sveriges Offentliga Inköpare, SOI
Ons: Tre tips om upphandling du som beslutsfattare inte klarar dig utan – SOI ger dig ett nytt perspektiv
Tre tips om upphandling du som beslutsfattare inte klarar dig utan.
- Vill du påverka utfallet i din organisations upphandlingar? När, var och hur gör jag det? Och hur gör jag inte? När i processen fattas beslutet i upphandlingsprocessen egentligen?
- Hur tillvaratar jag det lokala näringslivets intresse på bästa sätt? Vi pratar gärna om hur viktigt det är att småföretagarnas intressen tillvaratas. Detta är också något som uttrycks i upphandlingsdirektiven. Men vad händer om alla kommuner stenhårt går in för att tilldela de lokala företagarna alla uppdrag?
- Vad får det kosta, och till vilket pris? Vare sig vi pratar om skolmaten, livsmedel generellt eller vilken annan vara/tjänst som helst finns det alltid en kostnad för någon, någonstans för att välja det billigaste alternativet, och för att undvika det.
Ulrica Dyrke, upphandlingssakkunnig, Företagarna, Ellen Hausel Heldahl, särskild utredare, äldreutredningen, Lari Pitkä-Kangas, kommunalråd (MP), Malmö stad, Per-Erik Kanström, Kommunstyrelsens ordförande (M), Upplands Väsby, Roger Himmelsköld, ledamot, SOI och Eva-Lotta Löwstedt Lundell, ordförande, SOI
Tors: Ska upphandlad offentlig vård få gå med vinst?
Är det möjligt att utesluta vinstdrivande företag från vård- och omsorgstjänster som upphandlas? Är det lämpligt? Vilka blir konsekvenserna?
Ardalan Shekarabi, riksdagsledamot (S), Ann-Charlotte Hammar Johnsson, riksdagsledamot (M), Siv Nordqvist, vice VD Förenade Care och Kerstin Eriksson, näringspolitisk ansvarig, Famna
13:00
Tis: Vem styr färden mot framtidens e-förvaltning?
Idag förväntar sig medborgare och företag i allt högre grad att snabbt, enkelt och säkert kunna sköta sina ärenden, få tillgång till information och ha möjlighet till inflytande genom digitala kontaktvägar. Utvecklingen av det digitala samhället erbjuder stora möjligheter.
Mauritz Wahlqvist, affärsområdeschef, Formpipe, Jan Gulliksen, ordförande, Digitaliseringskommissionen, Inge Hansson, IT-chef , Karlstads kommun och Egil Nylén, upphandlingschef, Umeå kommun
Ons: Framtidens upphandlingsfunktion – från upphandlingsfabrik till strategiskt inköp
Resan har redan startat, men en del hinder på vägen återstår. Vi ger vår bild av trenderna, utmaningarna och de möjliga lösningarna.
Daniel de Sousa, vd, Visma Commerce och Johan Svedberg, vice vd, Visma Commerce
14:00
Tis: Rätt belysning skapar en trygg kommun samtidigt som den sparar pengar och miljö. Rätt genomförda upphandlingar spelar en nyckelroll
Trygga invånare – större besparingar – bättre miljö – högre produktivitet, är allt detta möjligt genom att välja rätt belysning eller är det för bra för att vara sant? Johan Lång, Sverigechef på Philips Lighting, berättar mer samt lyfter fram konkreta exempel på detta. Hela 25% av elkonsumtionen i offentlig och privat verksamhet utgörs av belysning. Modern belysning kan minska era elkostnader upp till 80%. Hur kan ni driva denna förändring? Hur säkerställer ni att ni inte investerar i gammal teknik och går miste om alla besparingar och vinster?
Johan Lång, Sverigechef, Philips Lighting och Lars Jonson, Vice VD, Skanska Sverige
Ons: Upphandling av elevdatorer – skillnaden mellan en riktigt bra och en riktigt dålig affär
En dator per elev blir inte automatiskt en lönsam investering utbildningsmässigt eller ekonomiskt. Det kan tvärtom bli en riktigt dålig affär om inte rätt förutsättningar finns. Magnus Josephson berättar vilka krav som ska ställas på 1-1 konceptet vad gäller pedagogiskt fokus och finansieringslösningar.
Magnus Josephson, jurist och expert på offentlig upphandling
15:00
Ons: Äntligen kan offentlig sektor skratta hela vägen till banken och samtidigt uppfylla alla miljömål snabbare än nödvändigt – genom upphandling!
Kostnaderna för energiförbrukning kan minskas med upp till 65 % med energieffektiva produkter. Det blir tiotals miljarder kronor varje år för offentlig sektor. Så vad hindrar en sådan utveckling? Det vanligaste hindret är att offentliga upphandlingar inte värderar minskad energiförbrukning utan lägsta pris. Magnus Josephson visar hur en upphandling av energieffektiva produkter ska göras, med kvicksilverfria LED-lysrör som exempel.
Magnus Josephson, jurist och expert på offentlig upphandling