Regelverket är krångligt och det drabbar upphandlare och leverantörer i det dagliga arbetet, kostar pengar och i slutänden bidrar det till sämre affärer. Inte sällan hör vi om upphandlingar som fokuserar mer på juridik än på affärsmässighet – kanske av rädsla för överprövningar.
Nu har vi chansen att göra något åt det och förenkla.
- Uppdatera dig om de kommande förändringarna avseende förenklingar och överprövningar.
- Lyssna till paneldiskussionen med engagerade parter från den offentliga upphandlingsarenan.
- Ta chansen att göra din röst hörd och ta möjlighet att påverka remissinstanser i hur förslagen kan förbättras och spetsas till ännu mer.
- Ta del av andras förenklingar och processförbättringar och dela med dig av dina.
Den 14 juni blev Utredningen om flexiblare och enklare regler för upphandlingar under EU:s tröskelvärden samt vissa överprövningsfrågor, publik. Går förslaget igenom, kommer reglerna för upphandlingen enligt nuvarande 19 kapitlet att förenklas avsevärt. Hur påverkar det upphandlarnas och leverantörernas vardag? Vad innebär förslagen i praktiken? Kommer vi att se förändringar i beteenden hos upphandlarna och leverantörer vad gäller överprövningar? Hur påverkar förslagen Upphandlarsverige och vilka förslag saknar vi?
Utredaren Anna Ulfsdotter Forssell och sekreterarna Jonatan Wahlberg och Henrik Grönberg går igenom huvudpunkterna i utredningen. I paneldiskussionerna lyfts utmaningar och framgångsfaktorer. Dessutom pratar vi om hur vi rent praktiskt kan förenkla upphandlingsunderlagen och processerna. Detta sker genom gruppövningar, diskussioner och presentationer.
Upphandling24:s vision är att Sverige ska vara bäst i Europa på offentliga inköp. Hur kan upphandlare och leverantörer nyttja förenklingsutredningen för att effektivisera inköpen och bidra till bättre offentliga upphandlingar? Hur tar vi nästa steg för att bli bäst?
Engagera dig och ta med dina frågor, synpunkter och förslag! En viktig del denna dag är interaktionen med dig som deltagare.
Välkommen, det här är en dag som du vill vara med på!
Har du något som du eller din organisation vill dela med dig av redan nu, mejla Ulrika.Ajax@idg.se på Upphandling24 , så tar vi upp det under konferensen eller någon av våra nyhetskanaler.
Talare

Anna Ulfsdotter Forssell
Advokat och partner, Delphi
Anna Ulfsdotter Forssell tillhör den absoluta världseliten bland de advokater som är verksamma inom upphandlingsområdet. Hon är en frekvent anlitad talare på såväl publika som privata upphandlingsseminarier och konferenser. Anna är topprankad hos de välrenommerade rankinginstituten Legal500 och Chambers inom Public Procurement, EU and Competition samt Life Sciences och klienter säger att Anna är “very talented” och “a true businesswoman as well as a great adviser”.

Henrik Grönberg
Jurist, Upphandlingsmyndigheten

Jonatan Wahlberg
Kansliråd vid enheten för offentlig upphandling, Finansdepartementet
Jonatan har i flera år arbetat på Finansdepartementet med genomförandet av de nya upphandlingsdirektiven, och har närmast haft uppdrag som en av sekreterarna i Förenklingsutredningen. Jonatan är nu åter på Finansdepartementet och är s.k. särskild huvudman för upphandlingslagstiftningen

Åsa Edman
Chefsjurist, SKL Kommentus
Åsa var expert i Förenklingsutredningen och har arbetat med offentlig upphandling i många år bl.a. som huvudsekreterare i Upphandlingsutredningen 2010 och i Regeringskansliet med tex lagstiftning och direktivförhandlingar. Åsa arbetar sedan knappt fyra år tillbaka som chefsjurist på SKL Kommentus.

Fredrik Kristiansson
Country leader & Public Bid Manager IKEA BUSINESS Sverige
Fredrik har arbetat med försäljning till offentlig sektor i nästan 20 år. Tidigare arbetade Fredrik på Visma Commerce och ansvarade bl.a. för att etablera upphandlingssystemet TendSign på den svenska marknaden 2006-2015. Fredrik har dessutom arbetat med att hjälpa 100-tals svenska företag att etablera sig på upphandlingsmarknaden kopplat till säljstrategi och arbetssätt. Sen cirka 2 år tillbaka så arbetar han som ansvarig på IKEA svenska försäljnings huvudkontor som Public Bid Manager & Country leader med ett nationellt ansvar att etablera IKEA Svenska försäljnings AB som en betydande aktör i den offentliga sektorn i Sverige.

Björn Bergström
Jur Kand/Senior Associate, Ramberg Advokater
Björn Bergström har lång erfarenhet av offentlig upphandling och har arbetat i 15 år som jurist och chef inom staten med fokus på offentliga affärer och kommersiell avtalsrätt. Björn har en omfattande praktisk erfarenhet av att genomföra alla delar av en offentlig upphandling, genomföra utbildningar och rådgivningsarbete. Han företräder såväl upphandlande myndigheter och enheter som leverantörer, och tjänsterna omfattar hela eller delar av upphandlings- och anbudsprocessen. Björn är frekvent anlitad som ombud i överprövningsprocesser, som rådgivare och som föreläsare. Björn är medförfattare till boken ”Tio principer för en framgångsrik upphandling” som publicerades på Liber förlag 2015.

Pär Cronhult
Chefjurist och ansvarig för Konkurrenskommissionen, Den Nya Välfärden

Stefan Holm
Näringspolitisk expert, Almega
Stefan arbetar som näringspolitisk expert i Almega inom områdena offentlig upphandling, valfrihetssystem och offentlig konkurrens.

Patricia Lehman
Bolagsjurist/Senior Legal Counsel, Fortum
Patricia har arbetat med offentlig upphandling under drygt 15 år – först som advokat på Vinge och KilpatrickTownsend och under de senaste 9 åren som bolagsjurist/Senior Legal Counsel på energibolaget Fortum. I rollen som bolagsjurist är jag globalt ansvarig för all upphandlingsjuridisk rådgivning inom koncernen samt sitter jag med i koncernens management team för inköp. Då Fortum är upphandlande enhet under LUF så har jag erhållit särskild erfarenhet inom detta område. Jag har medverkat i referensgruppen till Eskil Nords utredning om genomförandet av de nya upphandlingslagarna samt som expert i förenklingsutredningen.

Karin Riddersporre
Upphandlare, Stockholms stad
Karin har fem års erfarenhet av tjänsteupphandlingar enligt LOU. På Stockholms stads exploateringskontor jobbar hon med upphandling av tekniska konsulttjänster. Tillsammans med sina kollegor på upphandlingsenheten jobbar hon aktivt med att utveckla kontorets upphandlingar och aktiva leverantörsrelationer.

Louise Strand
Jur kand och Inköpsdirektör, Region Skåne
Louise Strand är inköpsdirektör på Region Skåne och ansvarar för den centrala inköpsavdelningen, Koncerninköp, med 70 medarbetare. Koncerninköp arbetar efter devisen Koll på juridiken men fokus på affären. Koncerninköp strävar efter att vara en innovationsfrämjande inköpsavdelning. Dialog är en av deras viktigaste verktyg.

Ulrika Ajax
Ledare, Upphandling24
Ulrika har arbetat med offentliga inköp sedan 2002. 8 år som upphandlare, 5 år på Lantmäteriet där hon byggde upp och ansvarade för IT-enhetens inköpsfunktion i en centraliseringsprocess. Hon ledde arbetet med att börja arbeta med inköp ur ett strategiskt perspektiv för hela Lantmäteriet och införde bl a kategoristyrning. Ulrika är även utbildad och certifierad förändringsledare. Efter Lantmäteriet varit 2 år som konsult. Idag ansvarar Ulrika för Upphandling24 och det är en fantastisk plattform för att arbeta med hennes mission – att skattemedlen ska användas på bästa sätt.

Ylva Pettersson
Senior Engagement Manager, Fujitsu Sweden AB
Ylva Pettersson har 20 års erfarenhet av försäljning och förvaltning inom offentlig och privat sektor i Sverige. Ylva jobbar idag som upphandlingsansvarig på det japanska IT-bolaget Fujitsu i Sverige med fokus på publika upphandlingar.

Amar Al-Djaber
CEO och upphandlingskonsult, Zian

Tomas Kjellgren
Rådman vid förvaltningsrätten i Linköping
Uppdateras löpande
Program
08:00
Registreringen öppnar
Starta dagen med en rykande kopp färskt kaffe eller te och smörgås
09:00
Välkomna
Dagens moderator Ulrika Ajax inleder dagen
09:10
Upphandlingslagen förr och nu, en tillbakablick
Eskil Nord, Justitieråd, Högsta Förvaltningsdomstolen
09:40
Lagstiftningsprocessen
Jonatan Wahlberg
09:50
Paus för kaffe och fika
10:10
Del 1 Utredningens förslag på förenklade regler för upphandlingar under EU:s tröskelvärden
Anna Ulfsdotter Forssell, Jonatan Wahlberg och Henrik Grönberg
11:10
Paneldiskussion om förenklingsförslagen
Björn Bergström, Ramberg Law
Karin Riddersporre, Stockholms stad
Patricia Lehman, Fortum Corporation
Ylva Pettersson, Fujitsu
Moderator paneldiskussion: Amar Al-Djaber, Zian AB
12:00
Lunch
13:00
Del 2 Utredningens förslag på hur minska antal överprövningar och vad det ska kosta
Anna Ulfsdotter Forssell, Jonatan Wahlberg och Henrik Grönberg
13:30
Paneldiskussion om förslagen kring överprövning
Tomas Kjellgren, rådman vid förvaltningsrätten i Linköping
Fredrik Kristiansson, IKEA
Pär Cronhult, Konkurrenskommissionen
Louise Strand, Region Skåne
Moderator paneldiskussion: Amar Al-Djaber, Zian AB
14:10
Så påverkar förslagen Upphandlarsverige, vilka problem behöver lösas och vilka förslag saknar vi?
Åsa resonerar om vad Upphandlarsveriges problem är, kring överprövningsstatistiken, handläggningstider och ger exempel påkostnader som kan uppstå under upphandlingen i syfte att minska risken för och hantera överprövningar. Åsa går också igenom utredningens förslag och andra åtgärder som skulle kunna minska dagens problem.
Åsa Edman, SKL Kommentus
Ett generellt problem för många upphandlande myndigheter och enheter är att det lämnas för få anbud i offentliga upphandlingar. Det innebär en försämrad konkurrens som kan påverka såväl priset som kvalitén på upphandlade kontrakt. På vilket sätt kommer de aktuella förslagen och andra liggande förslag att stärka förutsättningarna för leverantörerna. Vilka andra åtgärder behöver vi få till för att öka intresset? Tar politiker och ansvariga myndigheter detta på allvar?
Stefan Holm, Almega
15:00
Paus för kaffe och fika
15:20
Publikdialog
Deltagarna ges möjlighet att ställa frågor till dagens föredragshållare och paneldeltagare samt kommentera utredningens förslag.
Ulrika Ajax
15:40
Konkret och praktiskt – vilka är dina bästa förslag på förenklingar av upphandlingsunderlag och processer?
Deltagare, föredragshållare och paneldeltagare diskuterar i grupper om hur man kan förenkla upphandlingsunderlag och processer. Vilka är dina bästa förslag? Praktiskt och konkret. Syftet är att fördjupa ditt nätverk och dela goda exempel som sedan presenteras under konferensen. Det finns även möjlighet att skicka in förslag i förväg.
Ulrika Ajax
16:50
Avslut och nästa steg
Dagens moderator Ulrika Ajax summerar dagen
Vi avslutar dagen med mingel!
Praktisk info
Datum: 6 september
Tid: Registrering/frukost 08.00-09.00
Program 09.00-17.00 med reservation för att sluttiden kan komma att ändras
Plats: Hotel Rival, Mariatorget 3, Stockholm