Den kompletta konferensen om
Den 9 mars anordnar Upphandling24 en heldagskonferens i Stockholm med temat juridik inom offentlig upphandling.
Att de nya lagarna är försenade har inte undgått någon. Den 30 november röstade riksdagen om den proposition som regeringen lagt fram. Regeringen fick i stor del i genom sitt förslag, men kunde inte övertyga riksdagen om krav på arbetsrättsliga villkor.
Lagarna gick i effekt 1 januari 2017 och påverkar alla som arbetar med offentlig upphandling – både köpar- och säljarsidan.
Under dagen får du bland annat veta mer om (scrolla ned för att ta del av dagens hela program):
• De viktigaste nyheterna i nya upphandlingslagarna
• IOP – Spelregler för upphandling av välfärdstjänster och juridiska ramar
• Förhandlingsmöjligheter i den offentliga affären
• Köp av konsulter via konsultmäklare – vad är tillåtet? Vilka för- och
nackdelar finns det?
Här får du lyssna till många intressanta talare och debatter. Givetvis har du också möjlighet att nätverka under alla pauser med dina kollegor som står inför samma utmaningar som du. Konferensen är till för alla som arbetar praktiskt med offentlig upphandling. Du är exempelvis inköpare/upphandlare, inköps/upphandlingschef, strategisk upphandlare eller jurist inom området.
Boka din plats redan nu!
Konferensavgift
Arbetar i offentlig sektor eller som inköpare i privat sektor – 3 900 kronor plus moms.
Arbetar som leverantör till offentlig sektor – 5 900 kronor plus moms.
Är du student? Vi erbjuder studentrabatt! Du betalar endast 500 kr inklusive moms. Kontakta för att boka.
Det här får du i priset
Konferensdeltagande, frukost, förmiddagsfika, lunch, eftermiddagsfika och mingel med förfriskningar.
Redan dagen efter får du tillgång till talarnas presentationer.
Under dagen ges du också flera tillfällen att nätverka och bredda ditt kontaktnät med upphandlare, inköpare och leverantörer.
Program
08:30
Registrering öppnar
Enklare frukost serveras
09:30
Välkomna!
Dagens moderator Amar Al-Djaber inleder dagen
09:40
De viktigaste nyheterna i nya upphandlingslagarna
Den första januari 2017 är Sveriges nya upphandlingslagar på plats. Men vad är det då för väsentliga nyheter som tillkommer? Upphandlingsmyndigheten presenterar här några av de viktigaste och största förändringarna. Exempelvis utökade förhandlingsmöjligheter i LOU, innovationspartnerskap, ESPD och leverantörsprövning och ett antal fler. Dessutom, reglering av praxis rörande Teckal, Hamburg.
Henrik Grönberg, upphandlingsjurist, Upphandlingsmyndigheten
10:10
Debatt: Rättsmedel – hur fungerar de rättsmedel som finns i upphandlingslagarna i praktiken och hur skulle dessa kunna förbättras eller förändras i framtiden?
– Vilka rättsmedel är mest respektive minst effektiva, sett från perspektivet att komma åt ageranden i strid med LOU?
– Missbrukas rättsmedlen ibland, och i så fall på vilket sätt?
– Kan rättsmedlen vara effektiva och rättssäkra, men samtidigt minimera risken för missbruk, eller är det en omöjlig ekvation?
– Hur kan vi förändra våra rättsmedel till att bli bättre fungerande i praktiken?
Paneldeltagare:
Ulrica Dyrke, upphandlingsexpert, Företagarna
Åsa Edman, chefsjurist, SKL Kommentus
Björn Bergström, Senior Associate, Ramberg Advokater
Debatten leds av advokat Sara-Li Olovsson på Delphi
10:45
Paus för kaffe och fika
11:15
IOP – Spelregler för upphandling av välfärdstjänster och juridiska ramar
Hur regelverket för upphandling av välfärdstjänster egentligen ska se ut har varit föremål för flera statliga utredningar. Nu finns flera förslag på hur spelreglerna för upphandling av välfärdstjänster ska organiseras. Här får du veta mer om de bakomliggande EU-direktiven och förslaget från Välfärdsutredningen. Dessutom redogörs de juridiska ramarna för idéburna offentliga partnerskap, en samverkansform mellan det offentliga och den idéburna sektorn.
Kaisa Adlercreutz, advokat och partner, och Amir Daneshpip, biträdande jurist, Front advokater
11:45
Avbrytande av upphandling
Möjligheten att avbryta en upphandling är en nödvändig ventil som upphandlande myndigheter har att tillgå när en upphandling inte har fallit ut på det sätt som var tänkt. Trots att avbrytandebeslut är relativt vanligt förekommande regleras inte möjligheten att avbryta en upphandling i lag. Under detta pass får du veta mer om:
• Vad är sakligt godtagbara skäl för att avbryta en upphandling?
• Vilket utrymme medför bristen på reglering i lag för upphandlande myndigheter och enheter att avgöra när det finns skäl att avbryta en upphandling?
• Under vilka omständigheter kan ett avbrytandebeslut överprövas?
• Under vilka omständigheter kan en leverantör som har deltagit i en upphandling som avbrutits var berättigad skadestånd?
Viktoria Edelman, advokat och delägare, AG Advokat
12:20
Lunch
13:20
Inköpscentraler i dag och i framtiden
I detta pass får du höra om Sveriges inköpscentralers roller och arbetssätt som följer av nya LOU. Är det ”business as usual” eller kommer vi att få se inköpscentraler som bedriver grossistverksamhet, dynamiska inköpssystem och konsultverksamhet?
Åsa Edman, chefsjurist, SKL Kommentus
13:55
Förhandlingsmöjligheter i den offentliga affären
Det är för mycket fokus på juridik och formalia i den offentliga upphandlingen. Att förhandla kan vara en del av lösningen, men hur gör man? Vad får man egentligen göra? Faktum är att det i många fall går att förhandla både före, under och efter en konkurrensutsättning. I och med det nya regelverket öppnas ytterligare möjligheter.
Johan Stern, advokat och partner, och Björn Bergström jur.kand/Senior Associate, Ramberg Advokater
14:30
Paus för kaffe och fika
15:00
Förenkla upphandlingarna!
Nu är äntligen den nya upphandlingslagstiftningen på plats. Ett av syftena med den nya lagen är att förenkla. Vad kan vi som upphandlare själva göra och vad vill vi att lagstiftaren gör?
Här får du veta mer hur du som upphandlare kan agera för att förenkla för leverantörer och er själva redan nu. Dessutom kommer vi att hjälpa regeringen med den utredning som ska tillsättas för att se över de nationella bestämmelserna i upphandlingslagstiftningen genom att presentera en önskelista med våra tips om förenklingar.
Paula Hägg, upphandlingskonsult och upphandlingsjuridiskt ansvarig, Colligio
15:35
Korruption i upphandlingskontext
Upphandlande myndigheter har en obligatorisk skyldighet att utesluta leverantörer med anledning av exempelvis begångna mutbrott. Hur ska upphandlande myndigheter förhålla sig till detta? Och hur ska leverantörer förhålla sig? Vi går också igenom de möjligheter till self-cleaning som upphandlingslagstiftningen erbjuder för att undvika uteslutning.
Lorentz Reige, jur. kand, Setterwalls Advokatbyrå
16:10
Debatt: Köp av konsulter via konsultmäklare – vad är tillåtet? Vilka för- och nackdelar finns det?
Det finns många och starka åsikter om det är möjligt att använda konsultmäklare för inköp av konsulttjänster. Förespråkare hävdar att användandet av mäklartjänsten är förenlig med upphandlingslagstiftningen och att den bl.a. leder till mer kvalitativa val av konsulter, lägre priser för slutkunden och att fler konsulter får möjlighet att delta i upphandlingar. Motståndare, som menar att det inte är förenligt med upphandlingslagstiftningen eller offentlighetsprincipen, hävdar tvärtom att det är ett konstlat upplägg som bl.a. leder till konkurrensbegränsningar, bristande transparens och ökad risk för korruption.
Dessutom får du veta mer om den rapport som Konkurrensverket och Upphandlingsmyndigheten förväntas offentliggöra i januari, om huruvida konsultmäklare är tillåtna enligt upphandlingslagstiftningen eller ej.
Paneldeltagare:
Anders Persson, näringspolitisk chef, Svenska Teknik&Designföretagen
Ann Fryksdahl, enhetschef på Enheten för upphandlingstillsyn, Konkurrensverket
Caj Nilsson, sales executive public, eWork Group
Debatten leds av advokaterna Joakim Lavér och Erik Gadman vid Hannes Snellman Advokatbyrå
16:45
Mingel
Diskutera dagen över ett glas vin, öl eller alkoholfritt alternativ och nätverka med andra upphandlare, inköpare, leverantörer och jurister!
Talare

Kaisa Adlercreutz
advokat och partner, Front Advokater
Kaisa Adlercreutz arbetar med affärsjuridiska frågor, framför allt med inriktning på offentlig upphandling, annan offentlig rätt och förvaltningsrätt. Hennes arbete som kommunjurist har gett henne värdefulla erfarenheter och kunskap inom kommunal rollfördelning och beslutsprocess samt hur kommunala bolag berörs av kommunallagen. Kaisa är också en uppskattad och frekvent anlitad föreläsare.

Amir Daneshpip
biträdande jurist, Front Advokater
Amir Daneshpip arbetar som jurist vid Front Advokater.

Åsa Edman
Chefsjurist, SKL Kommentus
Åsa var expert i Förenklingsutredningen och har arbetat med offentlig upphandling i många år bl.a. som huvudsekreterare i Upphandlingsutredningen 2010 och i Regeringskansliet med tex lagstiftning och direktivförhandlingar. Åsa arbetar sedan knappt fyra år tillbaka som chefsjurist på SKL Kommentus.

Joakim Lavér
advokat och partner, Hannes Snellman
Joakim Lavér är advokat och partner vid Hannes Snellman advokatbyrå. Joakim som ansvarar för advokatbyråns upphandlingsverksamhet har mycket lång erfarenhet av att arbeta med frågor om offentlig upphandling och är en ledande expert inom sitt område.

Johan Stern
advokat och partner, Ramberg Advokater
Johan Stern ansvarar för rättsområdet offentlig upphandling och arbetar i huvudsak med offentliga affärer och kommersiell avtalsrätt. Han företräder såväl upphandlande myndigheter och enheter som leverantörer, och tjänsterna omfattar hela eller delar av upphandlings- och anbudsprocessen. Johan är frekvent anlitad som ombud vid överprövningsprocesser och som föreläsare på både öppna likväl som klientanpassade utbildningar och seminarier.

Björn Bergström
Jur Kand/Senior Associate, Ramberg Advokater
Björn Bergström har lång erfarenhet av offentlig upphandling och har arbetat i 15 år som jurist och chef inom staten med fokus på offentliga affärer och kommersiell avtalsrätt. Björn har en omfattande praktisk erfarenhet av att genomföra alla delar av en offentlig upphandling, genomföra utbildningar och rådgivningsarbete. Han företräder såväl upphandlande myndigheter och enheter som leverantörer, och tjänsterna omfattar hela eller delar av upphandlings- och anbudsprocessen. Björn är frekvent anlitad som ombud i överprövningsprocesser, som rådgivare och som föreläsare. Björn är medförfattare till boken ”Tio principer för en framgångsrik upphandling” som publicerades på Liber förlag 2015.

Erik Gadman
Senior Associate, Hannes Snellman
Erik arbetar främst med tvistlösning och offentlig upphandling. Erik är författare till artiklarna ”Enskildas möjligheter att agera mot olagligt statligt stöd”, Europarättslig Tidskrift nr 1/2011, och ”Statsstödsutredningens betänkande – ett stort steg i riktning mot effektiva rättsmedel”, Europarättslig Tidskrift nr 2/2012”.

Paula Hägg
Upphandlingskonsult, upphandlingsjuridiskt ansvarig, Colligio
Paula har över 10 års erfarenhet av offentlig upphandling, framförallt som upphandlingskonsult, men även som strategisk inköpare. Inriktningen är upphandlingar av olika slags intellektuella tjänster. De senaste fyra åren har Paula deltagit i ett flertal stora IT-projekt med förhandlingar. Paula är även stor erfarenhet av att bistå upphandlande myndigheter vid överprövningar samt med olika upphandlings- och avtalsrättsliga frågor. Paula har en jur. kand. från Stockholms universitet.

Henrik Grönberg
Jurist, Upphandlingsmyndigheten

Sara-Li Olovsson
Advokat, Delphi
Sara-Li Olovsson är specialiserad inom offentlig upphandling inom den klassiska sektorn och inom försörjningssektorerna. Sara-Li har betydande erfarenhet av att arbeta med såväl upphandlande myndigheter som upphandlande enheter och leverantörer. Detta har gett henne en bättre förståelse för de olika aspekterna av offentlig upphandling. Hon har bistått klienter i alla faser av en upphandlingsprocess, t.ex. rådgivning i samband med förberedelser inför offentliga upphandlingar, upprättande av förfrågningsunderlag för upphandlande myndigheter och enheter, upprättande av anbud för leverantörer och biträde vid utformning av frågor och svar under anbudstiden. Vidare har hon representerat klienter i ett stort antal överprövningsmål i de svenska förvaltningsdomstolarna samt i skadeståndsmål i allmän domstol.

Amar Al-Djaber
CEO och upphandlingskonsult, Zian

Lorentz Reige
jur. kand, Setterwalls

Anders Persson
näringspolitisk chef, Svenska Teknik&Designföretagen

Ulrica Dyrke
Jurist, Företagarna
Expert inom konkurrens och offentlig upphandling och ansvarig inom immaterialrätt.

Ann Fryksdahl
enhetschef på Enheten för upphandlingstillsyn, Konkurrensverket

Viktoria Edelman
advokat och delägare, AG Advokat
Hitta hit!
Plats: Grand Hôtel, Södra Blasieholmshamnen, Stockholm
Kontakt
Christine Karlsson
Konferensansvarig
08 453 60 54
Flora Waardahl
Marknadsansvarig
070 141 07 39
Tomas Dahl
Affärschef
Mejla Tomas
070 980 17 42