Varmt välkommen till en heldagskonferens om att upphandla IT.
Detta blir en heldag där du får ta del av experternas allra viktigaste tips och råd om hur du på bästa sätt upphandlar IT-lösningar, teknologi och säkerhet.
Under dagen får du bland annat veta:
- Är din IT-affär framgångsrik? Ta del av inköparens allra bästa tips för uppföljning och utvärdering!
- Kvalitet i din IT-upphandling – så gör du
- Så avropar du bäst från ramavtalet för IT-driftstjänster
- Så upphandlar du användbara IT-system – dessa är framgångsfaktorerna
Det här får du på konferensen
Våra erbjudanden:
Konferensavgift
Pris: 3 900 kronor ex moms om du arbetar i offentlig sektor, 5 900 kronor ex moms om du arbetar som leverantör till offentlig sektor. Vi erbjuder också fina grupprabatter för er som går fler!
Är du student? Vi erbjuder studentrabatt! Du betalar endast 500 kronor inklusive moms. Kontakta för att boka.
Detta får du i priset!
Konferensdeltagande, frukost, förmiddagsfika, lunch, eftermiddagsfika och mingel med förfriskningar. Redan dagen efter får du tillgång till talarnas presentationer. Under dagen ges du också flera tillfällen att nätverka och bredda ditt kontaktnät med upphandlare, inköpare och leverantörer.
Har du frågor? Kontakta oss på
Program Upphandla IT
08:30
Registrering öppnar
Lättare frukost serveras
09:30
Välkomna!
Bo Nordlin, chefredaktör, Upphandling24
Utvärdering och referenser
Advokaterna behandlar rättsfall och legala frågor kopplade till utvärdering och referenser.
Ulrika Geissler, advokat och Sara Liljedahl, advokat, TIME advokatbyrå
Kvalitet i din IT-upphandling – så gör du!
Genom att sätta egna taktimpriser lyckades Svenska spel undvika taktiskt prissättning i sin IT-konsultupphandling. Man gjorde också ett noggrant arbete med att ta fram utvärderingskriterier som verkligen skulle ge den kvalitet man var ute efter. Resultatet blev en lyckad upphandling som gjorde både verksamheten och leverantörerna nöjda.
Maria Hellqvist, strategisk inköpare, Svenska spel
10:50
Paus för kaffe och fika
Så avropar du bäst från ramavtalet för IT-driftstjänster
21 myndigheter, 11 kommuner och 2 landsting har sedan 2010 lagt ut sin IT-drift genom avrop från ramavtalet It-driftstjänster – Helhetsdrift. Det har gett många erfarenheter om vilka utmaningarna är. Per-Erik Andersson, ramavtalsansvarig Kammarkollegiet och Mathias Lagerros, upphandlingskonsult, båda med lång erfarenhet av IT-upphandlingar och avrop från ramavtal, delar med sig av sina bästa råd för ett framgångsrikt avrop.
Per-Erik Andersson, ramavtalsansvarig, Kammarkollegiet och Mathias Lagerros, upphandlingskonsult, L&M Lagerros Consulting
Så upphandlar du användbara IT-system
Genom att studera sex olika upphandlingar har Åke Walldius och Clas Thorén hittat framgångsfaktorerna för att upphandla användbara IT-system. Ta del av deras lärdomar och hitta din modell för att lyckas.
Åke Walldius, forskare, KTH och Clas Thorén, konsult
12:30
Lunch
Har vi nått Peak IT?
Efter +40 års utveckling ser vi snarare fler IT-projekt som blir besvikelser eller rena haverier, än färre. Borde vi inte lärt oss? Har vi närmat oss något vi kan kalla ”Peak IT” – en fundamental krock mellan Moores lag och lagen om avtagande marginalnytta? Vad ska vi i så fall göra för att förhindra det?
Jonas Söderström, informationsarkitekt, InUse
Gör det svåra enkelt – avtal som fungerar
Med hjälp av ett proaktivt angreppssätt har Lidingö stad effektiviserat sin upphandlingsprocess. Genom att ta fram avtalsvillkor som fungerar både för ramavtal, direktupphandlingar och vanliga upphandlingar sparar man mycket tid. Här delar man med sig av sina bästa tips för att göra en bra affär i ett komplext område, för kravställning och för effekthemtagning i förvaltningen.
Björn Söderlund, IT-strateg, Lidingö stad och Bertil Nordlund, VD och managementkonsult inom upphandling, Knowit Business Consulting
Upphandla IT med konkurrenspräglad dialog
När Stockholms läns landsting skulle upphandla en ny it-plattform för ambulanssjukvården fanns inget färdigt system på marknaden. För att hitta det man behövde gjordes upphandlingen i form av en konkurrenspräglad dialog. Att kunna möta leverantörerna med tydliga krav krävde en omfattande förankringsprocess där ledorden var helhetssyn och hållbarhet. SLL berättar om utmaningar och lösningar längs vägen och hur det blev när implementeringen satte igång.
Eva Fellenius, projektledare, Stockholms läns landsting
15:10
Paus för kaffe och fika
Är din IT-affär framgångsrik?
När avtalet är påskrivet och arbetet har börjat hur vet du om affären är framgångsrik? Hur mäter du och vad mäter du? Inköparen delar med sig av sina bästa tips för uppföljning och utvärdering.
Christel Prinsén, IT Sourcing Manager, SKF
Upphandla IT med ett agilt arbetssätt – går det?
I en föränderlig värld skapas större samhällsnytta om kund och leverantör genom ett väl fungerande samarbete kan anpassa sig och möta en rörlig kravbild snarare än att bara pricka av funktioner som kommer vara till begränsad nytta. Ett agilt arbetssätt innebär att man levererar körbar mjukvara regelbundet samt kan anpassa kravbilden löpande utifrån lärande under projektets gång. LOU har vissa begränsningar men också möjligheter vi inte nyttjar. Mattias Skarin visar konkreta exempel på hur man kan använda ett agilt arbetssätt i IT-upphandlingar.
Mattias Skarin, konsult, Crisp
16:30
Mingel
Diskutera dagen över ett glas vin, öl eller alkoholfritt alternativ och nätverka med kollegor!
Dagens talare

Åke Walldius
forskare, KTH
Åke är docent i människa-datorinteraktion vid KTH. Med bakgrund i medievetenskap och 15 år som konsult i informationsvisualisering intresserar han sig särskilt för hur berättar- och visualiseringstekniska lösningar samspelar i lyckade it- och medieprojekt.

Christel Prinsén
IT Sourcing Manager, SKF
Foto: Emma Vistrand
Christel ansvarar för IT Sourcing Software på SKF. Hon har arbetat som förhandlare i över 15 år och 2014 utsågs hon till Sveriges bästa förhandlare enligt branschorganisationen SILF.

Clas Thorén
konsult
Clas har i mer än 25 år arbetat inom offentlig IT-upphandling med inriktning på krav om användbarhet och tillgänglighet, huvudsakligen vid Statskontoret. Han har varit ledare och deltagare i flera projekt på nationell, nordisk och EU-nivå, däribland flera standardiseringsprojekt. Sedan 2009 bedriver han egen verksamhet inom området.

Maria Hellqvist
strategisk inköpare, Svenska spel
Maria är utbildad jurist med fokus på offentlig upphandling inom både LOU och LUF under de senaste 10 åren. Hon arbetar som strategisk inköpare och category manager inom inköpsområdet ”Konsulter och externa tjänster” på Svenska Spel. Tidigare var hon Head of Procurement Development på PostNord.

Mattias Skarin
Konsult, Crisp
Mattias hjälper IT-organisationer och affärsenheter att lyckas med mjukvara. Med 18 år i branschen har han som Lean- och Agile-coach hjälpt ett flertal organisationer halvera sin tid till marknad och skapa bättre produkter. Mattias är en av författarna till boken ”Kanban & Scrum, making the most of both”.

Mathias Lagerros
upphandlingskonsult, L&M Lagerros Consulting
Mathias Lagerros arbetar som upphandlingskonsult och upphandlingsledare inom IT-området. Han har mer än 10 års erfarenhet av upphandlingar och avrop inom LOU och hans specialområden är outsourcing, systemlösningar och IT-infrastruktur med fokus på upphandling av komplexa teknik- och tjänstelösningar. Mathias arbetar även med upphandlingsmetodik och utvärderingsmodeller, samt är en av skaparna bakom utvärderingsverktyget D3.

Eva Fellenius
projektledare, Stockholms läns landsting
Eva har lång erfarenhet från hälso- och sjukvården främst inom Stockholms läns landsting och har under många år arbetat med utvecklings- och förbättringsarbete. De senaste sju åren som projektledare för uppdrag inom förvaltningsstyrning och IT.

Per-Erik Andersson
ramavtalsansvarig, Kammarkollegiet

Ulrika Geissler
advokat, TIME advokatbyrå
Foto: Christer Carlson
Ulrika Geissler är advokat på Time Advokatbyrå och är specialiserad på IT-rätt, outsourcing och upphandlingsrätt/LOU. Hon har stor erfarenhet av såväl offentliga som privata upphandlingar med fokus på IT-tjänster och IT-system och utformande av utvärderingsmodeller.

Jonas Söderström
informationsarkitekt, InUse
Jonas Söderström är informationsarkitekt. Han har arbetat med användbarhet i datasystem och med internet som konsult sedan mitten av 1990-talet, med uppdrag för ett stort antal företagskoncerner, organisationer och myndigheter. Våren 2012 utsågs han av till en av medlemmarna i den svenska regeringens särskilda arbetsgrupp för ökad användbarhet och tillgänglighet på det digitala området. Han föreläser ofta om digital arbetsmiljö, inte minst i fackliga sammanhang.

Björn Söderlund
IT-strateg, Lidingö stad
Björn har världens bästa jobb och försöker balansera omöjliga krav på billigt, snabbt och bra i en allt snurrigare digital värld. Som IT-strateg har Björn det övergripande ansvaret för telefoni och IT i kombination med informationssäkerhet.

Bertil Nordlund
VD och managementkonsult, Knowit Business Consulting
Bertils Nordlunds vardag som managementkonsult inom upphandling sedan nästan 20 år tillbaka är att med fast hand lotsa kunder genom en verklighet av teknik, lagstiftning och leverantörer till en god affär och hållbar leverans.

Sara Liljedahl
advokat, TIME advokatbyrå
Foto: Christer Carlson
Sara Liljedahl är advokat på Time Advokatbyrå. Sara specialiserar sig inom IT-juridik, licensfrågor och outsourcing. Hon har även erfarenhet av offentliga upphandlingar av IT-tjänster och IT-system och därmed relaterade frågor.
Plats: Grand Hotel, Stockholm
Anmälan
Upphandla IT arrangeras på Grand Hotel i Stockholm.
Dagen inleds med registrering och enklare frukost från 08:30. En timme senare börjar programmet. Dagen avslutas 16:30 och då är det hög tid för mingel. Stanna gärna kvar och diskutera dagen och nätverka med upphandlare, inköpare, jurister och leverantörer!
Datum: 7 maj
Tid: 09.30-16.30
Pris: 3 900 kronor ex moms om du arbetar i offentlig sektor, 5 900 kronor ex moms om du arbetar som leverantör till offentlig sektor. Vi erbjuder också fina grupprabatter för er som går fler!