Program Upphandla livsmedel
08.30
Registrering öppnar
Enklare frukost serveras.
09.30
Välkomna!
Dagens moderator hälsar välkommen.
Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht
Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht om livsmedelsupphandling. Tid för frågor från publiken.
Att minimera risken för överprövning
Överprövning riskerar försena upphandling av livsmedel – hur ska upphandlarna agera för att minimera risken? Vilka trender finns det? Hur kommer nästa års nya lagstiftning att påverka? Juristen tar även upp några intressanta case.
Anna Ulfsdotter Forssell, advokat, Delphi
10.40
Kaffepaus
Förkommersiell upphandling gav mervärden till måltidstjänster
För att få till ett resultat som svarade mot det verkliga behovet gjordes en förkommersiell upphandling av måltidstjänster för äldre i Söderhamns kommun. Leverantörerna fick möjligheten att leverera innovativa lösningar på äldres måltidssituation. Avtalet är i drift sedan 1 september. Hur blev det och vilka lärdomar har gjorts i processen?
Sigrid Pettersén, projektledare, Inköp Gävleborg
Kommunägda kor ger närproducerat kött
Mora kommun äger ett antal kor där man upphandlat skötseln. Korna håller landskapet öppet och ska så småningom hamna på tallriken i kommunala verksamheter. En win-win för landsbygden och kommuninvånarna.
Anna Hed, kommunalråd och Pia Carlberg, kostchef, Mora kommun
12.20
Lunch
13.20
Så jobbar vi med remisser för att höja kvalitén och öka anbudsdeltagandet
Sedan ett par år tillbaka arbetar Region Skåne med externa remisser och utökade leverantörsdialoger för att höja kvalitén i upphandlingarna och för att öppna upp för fler och mindre aktörer. Inom livsmedelsupphandling har detta bidragit till minskat antal överprövningar och avtal med många mindre lokala aktörer
Annica Axelsson, strategisk inköpare, Region Skåne
13.20
Hållbarhetsmärkning i livsmedelsupphandling: vad gäller idag och imorgon?
I dagens lagstiftning finns möjlighet att använda kraven för olika hållbarhetsmärkningar. I det nya upphandlingsdirektivet kommer detta utökas. Vilka typer av krav kan man använda idag och vilka möjligheter ges i det nya direktivet?
Monica Sihlén, Upphandlingsmyndigheten
80/20-modellen ett sätt att locka mindre leverantörer
Med en huvudleverantör och två mindre leverantörer i varje varugrupp, minskar Hässleholms kommun hindren för mindre leverantörer. De mindre leverantörerna är också fria att anmäla nya produkter inom sin varugrupp. Upphandlingschefen berätta om tankarna bakom och erfarenheterna av 80/20-modellen.
Rikard Muth, upphandlingschef, Hässleholms kommun
14.50
Kaffe
Kostchef, upphandlare och leverantörer – att jobba mot samma mål
Insikter från arbetet med Kost&Närings branschöverenskommelse med grossisterna. Kostchefens och upphandlarens bästa tips för ett bra samarbete mellan alla aktörer.
Karin Lidén, måltidschef, Kramfors kommun och medlem av Kost & närings fokusgrupp upphandling samt Maria Larsson, upphandlare, Inköp Gävleborg och styrelseledamot Kost & näring.
Workshop
16.30
Mingel
Diskutera dagen över ett glas vin, öl eller alkoholfritt alternativ och nätverka med andra upphandlare, inköpare, leverantörer och jurister!
Dagens talare

Sven-Erik Bucht
landsbygdsminister
Sven-Erik Bucht är landsbygdsminister sedan 2014. Hans ansvarsområden är landsbygdsfrågor och regionala tillväxtfrågor. Tidigare har han varit bland annat kommunstyrelsens ordförande i Haparanda och socialdemokratisk riksdagsledamot.

Anna Hed
kommunalråd, Mora
Kommunalråd i Mora sedan 2012.

Sigrid Pettersén
projektledare, Inköp Gävleborg
Sigrid arbetar som projektledare och forskningsansvarig för projektet Innovationsupphandling X, ett Vinnovafinansierat projekt som ägs av Inköp Gävleborg. Innovationsupphandling X är ett forskningsdrivet innovationsprojekt med det verkliga behovet i fokus.

Annica Axelsson
strategisk inköpare, Region Skåne
Annica har arbetat på Region Skåne i tre år med upphandling och är ansvarig för livsmedel och måltider. Hon har också upphandlat bland annat möbler och hjälpmedel och jobbar för enheten IT och Allmänt material. Annica kommer tidigare från Sony Mobile och IKEA där hon under flera år har arbetat med inköp och logistik. Hon har en magisterexamen i TQM, Total Quality Management.

Monica Sihlén
Enheten för upphandlingsstöd, Upphandlingsmyndigheten
Monica Sihlén på Upphandlingsmyndigheten arbetar med frågor som rör livsmedelsupphandling och har lång erfarenhet av uppföljning inom livsmedel för att förenkla och effektivisera för både upphandlande myndigheter och leverantörer. Tidigare har Monica även arbetat som sakkunnig på Konkurrensverket och med livsmedelsfrågor på Miljöstyrningsrådet.

Rikard Muth
upphandlingschef, Hässleholms kommun
Rikard har en bakgrund från inköp inom det privata och började arbeta offentligt år 2000 i Klippans kommun. Han har arbetat i Hässleholms kommun sedan 2008.

Anna Ulfsdotter Forssell
Advokat och partner, Delphi
Anna Ulfsdotter Forssell tillhör den absoluta världseliten bland de advokater som är verksamma inom upphandlingsområdet. Hon är en frekvent anlitad talare på såväl publika som privata upphandlingsseminarier och konferenser. Anna är topprankad hos de välrenommerade rankinginstituten Legal500 och Chambers inom Public Procurement, EU and Competition samt Life Sciences och klienter säger att Anna är “very talented” och “a true businesswoman as well as a great adviser”.

Karin Lidén
måltidschef, Kramfors kommun
Karin arbetar som måltidschef i Kramfors kommun. Hon är också före detta ordförande i Kost&Näring och fortfarande medlem i fokusgrupp Upphandling. Gruppen har de senaste 1,5 åren arbetat dels med att skapa en bättre dialog med grossister och leverantörer, dels arbetat fram ett verktyg för att medlemmarna ska kunna göra en bättre livsmedelsupphandling.
Plats: Grand Hotel, Stockholm
Anmäl dig nu!
Datum: 30 november
Tid: 09.30-16.30
Pris: Arbetar i offentlig sektor – 3 900 kronor plus moms om du endast deltar på Upphandla livsmedel, 6 240 kronor plus moms om du deltar på både Upphandla livsmedel och Upphandla med miljökrav och sociala krav.
Arbetar som leverantör till offentlig sektor – 5 900 kronor plus moms om du endast deltar på Upphandla livsmedel, 9 450 kronor plus moms om du deltar på både Upphandla livsmedel och Upphandla med miljökrav och sociala krav.
Våra partners
Kontakt
Christine Karlsson
Konferensansvarig
08 453 60 54
Flora Waardahl
Marknadsansvarig
070 141 07 39
Tomas Dahl
Affärschef
Mejla Tomas
070 980 17 42