Välkommen!

Välkommen till en heldag med fokus på upphandlingar av livsmedel och måltider. Vi har samlat erfarna upphandlare och kostansvariga, forskare samt leverantörer som delar med sig av sina erfarenheter och sin kunskap.

Mycket utrymme ges till frågor, debatt och diskussion. Se till att säkra din plats till denna kunskapsfyllda dag!

 • Landsbygdsministern om livsmedelsupphandling
 • Höj kvaliteten med remisser
 • Hållbarhetsmärkning – vad gäller nu och i framtiden?
 • Förkommersiellt upphandling ger måltider med mervärde
 • …och mycket mer!

Det här är konferensen för dig som arbetar med offentliga affärer och vill lära dig hur du genom upphandlingar kan göra skillnad. Varmt välkommen!

Dagen därpå, den 1 december, arrangerar vi Upphandla med miljökrav och sociala krav. Passa på att gå på båda dagarna till ett kraftigt rabatterat pris! Billigare kan det inte bli!

Det här får du på konferensen

Verktygen

Verktygen för att genomföra bättre upphandlingar och affärer.

Nätverkande

Ett breddat nätverk med nya värdefulla kontakter, samt möjlighet att ställa frågor direkt till talarna.

Inspiration

Inspiration att dela med dig av till dina kollegor när du är tillbaka på kontoret.

Dokumentation

Du får dokumentation från dagen i PDF-format.

Våra erbjudanden:

Konferensavgift

Arbetar i offentlig sektor –  Pris 3 900 kronor för enbart Upphandla livsmedel, 6 240 kr kronor om du går på både Upphandla livsmedel och Upphandla med miljökrav och sociala krav.

Arbetar som leverantör till offentlig sektor – Pris 5 900 kronor för enbart Upphandla livsmedel, 9 450 kronor om du går på både Upphandla livsmedel och Upphandla med miljökrav och sociala krav.

Är du student? Vi erbjuder studentrabatt! Du betalar endast 500 kronor inklusive moms per konferens. Kontakta  för att boka.

Detta får du i priset!

 • Konferensdeltagande
 • Frukost
 • Förmiddagsfika
 • Lunch
 • Eftermiddagsfika
 • Mingel med förfriskningar.
 • Tillgång till talarnas presentationer.

Under dagen ges du också flera tillfällen att nätverka och bredda ditt kontaktnät med upphandlare, inköpare och leverantörer.

Har du frågor? Kontakta oss på 

Program Upphandla livsmedel

08.30

Registrering öppnar

Enklare frukost serveras.

09.30

Välkomna!

Dagens moderator hälsar välkommen.

Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht

Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht om livsmedelsupphandling. Tid för frågor från publiken.

Att minimera risken för överprövning

Överprövning riskerar försena upphandling av livsmedel – hur ska upphandlarna agera för att minimera risken? Vilka trender finns det? Hur kommer nästa års nya lagstiftning att påverka? Juristen tar även upp några intressanta case.

Anna Ulfsdotter Forssell, advokat, Delphi

10.40

Kaffepaus

Förkommersiell upphandling gav mervärden till måltidstjänster

För att få till ett resultat som svarade mot det verkliga behovet gjordes en förkommersiell upphandling av måltidstjänster för äldre i Söderhamns kommun. Leverantörerna fick möjligheten att leverera innovativa lösningar på äldres måltidssituation. Avtalet är i drift sedan 1 september. Hur blev det och vilka lärdomar har gjorts i processen?

Sigrid Pettersén, projektledare, Inköp Gävleborg

Kommunägda kor ger närproducerat kött

Mora kommun äger ett antal kor där man upphandlat skötseln. Korna håller landskapet öppet och ska så småningom hamna på tallriken i kommunala verksamheter. En win-win för landsbygden och kommuninvånarna.

Anna Hed, kommunalråd och Pia Carlberg, kostchef, Mora kommun

12.20

Lunch

13.20

Så jobbar vi med remisser för att höja kvalitén och öka anbudsdeltagandet

Sedan ett par år tillbaka arbetar Region Skåne med externa remisser och utökade leverantörsdialoger för att höja kvalitén i upphandlingarna och för att öppna upp för fler och mindre aktörer. Inom livsmedelsupphandling har detta bidragit till minskat antal överprövningar och avtal med många mindre lokala aktörer

Annica Axelsson, strategisk inköpare, Region Skåne

13.20

Hållbarhetsmärkning i livsmedelsupphandling: vad gäller idag och imorgon?

I dagens lagstiftning finns möjlighet att använda kraven för olika hållbarhetsmärkningar. I det nya upphandlingsdirektivet kommer detta utökas. Vilka typer av krav kan man använda idag och vilka möjligheter ges i det nya direktivet?

Monica Sihlén, Upphandlingsmyndigheten

80/20-modellen ett sätt att locka mindre leverantörer

Med en huvudleverantör och två mindre leverantörer i varje varugrupp, minskar Hässleholms kommun hindren för mindre leverantörer. De mindre leverantörerna är också fria att anmäla nya produkter inom sin varugrupp. Upphandlingschefen berätta om tankarna bakom och erfarenheterna av 80/20-modellen.

Rikard Muth, upphandlingschef, Hässleholms kommun

14.50

Kaffe

Kostchef, upphandlare  och leverantörer – att jobba mot samma mål

Insikter från arbetet med Kost&Närings branschöverenskommelse med grossisterna. Kostchefens och upphandlarens bästa tips för ett bra samarbete mellan alla aktörer.

Karin Lidén, måltidschef, Kramfors kommun och medlem av Kost & närings fokusgrupp upphandling samt Maria Larsson, upphandlare, Inköp Gävleborg och styrelseledamot Kost & näring.

Workshop

16.30

Mingel

Diskutera dagen över ett glas vin, öl eller alkoholfritt alternativ och nätverka med andra upphandlare, inköpare, leverantörer och jurister!

Dagens talare

Plats: Grand Hotel, Stockholm

Anmäl dig nu!

Datum: 30 november

Tid: 09.30-16.30

Pris: Arbetar i offentlig sektor – 3 900 kronor plus moms om du endast deltar på Upphandla livsmedel, 6 240 kronor plus moms om du deltar på både Upphandla livsmedel och Upphandla med miljökrav och sociala krav.

Arbetar som leverantör till offentlig sektor – 5 900 kronor plus moms om du endast deltar på Upphandla livsmedel, 9 450 kronor plus moms om du deltar på både Upphandla livsmedel och Upphandla med miljökrav och sociala krav.

Våra partners

Upphandlingsmyndigheten

Upphandlingsmyndigheten är en ny modern myndighet som har i uppdrag att utveckla den offentliga upphandlingen. Myndigheten ger stöd till upphandlande myndigheter och leverantörer genom att utveckla och förmedla kunskap, verktyg och metoder för effektiva, innovativa och hållbara offentliga affärer. Besök upphandlingsmyndigheten.se för mer information.

Visma

Visma är den ledande leverantören av produkter och tjänster inom programvara, outsourcing, inköp, betalning, butiksdata, IT-projekt, anbud och upphandling. 5 400 anställda, varav 1 600 i Sverige, förenklar och effektiviserar verksamhets-processer hos 340 000 kunder i både privat och offentlig sektor.

Upphandlingsverktyget Visma TendSign är ett system för att skapa upphandlingar, ta in och utvärdera anbud samt sluta avtal och lägga upp avtalskataloger. Verktyget är webbaserat och används idag av cirka 800 upphandlande organisationer och 30 000 leverantörer med anbudsgivarkonton. Läs mer på www.tendsign.com.

Inköps- och fakturahanterinslösningen Visma Proceedo effektiviserar processer för avtalshantering, inköp, beställning och fakturahantering och gör att du på ett enkelt sätt får kontroll över inköp, kostnader och kvalitet. Läs mer på www.visma.se/proceedo.

Arla

Arla är ett internationellt mejeriföretag och en kooperativ förening som ägs av 12.000 mjölkbönder från Sverige, Danmark, Tyskland, Storbritannien, Belgien och Luxemburg.

Arlas uppgift är att skapa så mycket värde som möjligt för den mjölk Arlas ägare producerar på sina gårdar genom att förädla den till produkter som mjölk, yoghurt, ost, matfett, matlagningsprodukter och mjölkpulver.

Arla är en av de starkaste aktörerna i den internationella mejerivärlden med ett brett sortiment av mejeriprodukter av högsta kvalitet. Arla är också världens största producent av ekologiska mejeriprodukter.

Atria Foodsrvice

Atria Foodservice är en del av Atria Scandinavia, ett av Sveriges ledande livsmedelföretag med produktion av förädlade kött- och charkprodukter, delikatesser och måltidslösningar. Atria Foodservice bearbetar dagligen hela den svenska restaurang- och storköksmarknaden med en säljorganisation från norr till söder.

Vi säljer och marknadsför ett stort antal kända varumärken, Lithells, Pastejköket, Lönneberga, Dagens Rätt Fisk, Dagens Rätt Grönt, Gourmet Service med en vision om att med passion och starka varumärken skapa inspirerande mat för varje tillfälle. Vi har även säljuppdrag för Guldfågeln – Den svenska kycklingen. Idag bedriver vi produktion på sju anläggningar runt om i Sverige. Vi arbetar för att bidra till en hållbar utveckling genom Atria Handprint, ett genomgripande program för ansvarsfullt företagande. Läs mer om oss på atriafoodservice.se

Atria Scandinavia ingår i den börsnoterade finska koncernen Atria Abp. Atriakoncernen är Finlands största företag i charkbranschen och den största tillverkaren av köttprodukter i Östersjöregionen. Atria är även verksamt i Ryssland och Estland.

Scan

Scan, en del av Sverige

Hög kvalitet, kunskap och bra råvaror är ingredienserna till Sveriges vardagsfavoriter. Scan har i generationer varit hela Sveriges kött- och charkuterimästare och det är en tradition som vi är stolta att föra vidare. Vi tror på det svenska ursprunget och arbetar engagerat för att ständigt säkra att de höga förväntningar som ställs på svensk köttkvalitet alltid infrias.

Från svenska gårdar sedan 1899

Vår resa började för mer än 100 år sedan, närmare bestämt år 1899 då bönderna i Halmstad slog sig ihop och skapade den första slakteriföreningen. 1970 samlade vi alla våra föreningars produkter under grunden till vår välkända röd-vita logotyp. Under 70-talet såg också klassiker som Bredbar Leverpastej, Hot Dogs och Falukorvsringen dagens ljus för första gången.

Vi arbetar ständigt med att utveckla vårt sortiment. Vårt mål är att förändra, förnya och förbättra och under våra många år som en del av svensk mattradition har det tillkommit ett flertal nya goda produkter, till exempel Gloucester, Omsorgsfullt utvalt och Scan Rapsgris.

Aviko Norden

Kontakt

Christine Karlsson
Konferensansvarig

08 453 60 54

Flora Waardahl
Marknadsansvarig

070 141 07 39

thomas

Tomas Dahl
Affärschef
Mejla Tomas
070 980 17 42