Välkommen!

Välkommen till en heldag med fokus på upphandlingar av livsmedel och måltider. Vi har samlat erfarna upphandlare och kostansvariga, forskare samt leverantörer som delar med sig av sina erfarenheter och sin kunskap.

Under dagen kommer du bland annat att få veta mer om:

  • Avtalsuppföljning
  • Klimatsmart och ekologisk mat
  • Kravställning

Mycket utrymme ges till frågor, debatt och diskussion. Se till att säkra din plats till denna kunskapsfyllda dag!

Det här är konferensen för dig som arbetar med offentliga affärer och vill lära dig hur du genom upphandlingar kan göra skillnad. Varmt välkommen!

Det här får du på konferensen

Verktygen

Verktygen för att genomföra bättre upphandlingar och affärer.

Nätverkande

Ett breddat nätverk med nya värdefulla kontakter, samt möjlighet att ställa frågor direkt till talarna.

Inspiration

Inspiration att dela med dig av till dina kollegor när du är tillbaka på kontoret.

Dokumentation

Du får dokumentation från dagen i PDF-format.

Våra erbjudanden:

Konferensavgift

Arbetar i offentlig sektor –  Pris 3 900 kronor plus moms
Arbetar som leverantör till offentlig sektor – Pris 5 900 kronor plus moms

Är du student? Vi erbjuder studentrabatt! Du betalar endast 500 kronor inklusive moms. Kontakta  för att boka.

Detta får du i priset!

Konferensdeltagande, frukost, förmiddagsfika, lunch, eftermiddagsfika och mingel med förfriskningar. Redan dagen efter får du tillgång till talarnas presentationer. Under dagen ges du också flera tillfällen att nätverka och bredda ditt kontaktnät med upphandlare, inköpare och leverantörer.

Har du frågor? Kontakta oss på 

Program Upphandla livsmedel 5 november

08:30

Registrering öppnar

Frukost serveras

09:30

Välkomna!

Bo Nordlin, chefredaktör, Upphandling24

Krav som kostar vid upphandling av livsmedel

Krav som upphandlande myndigheter ställer på produkter, leverantörer och förutsättningar för fullgörande i övrigt, vilka kan bli prispåverkande i anbudsskedet. Ett sådant exempel är om produktkrav är skall-krav eller medför belastning-priser. Vilka överväganden har leverantören att göra i en sådan situation och hur påverkar det prissättningen? Hur undviker man som upphandlare att ställa krav som inte når sitt syfte?

Liselott Fröstad, advokat, Andersson & Gustavsson advokatbyrå

Så blev Borlänge bäst i landet på att upphandla ekologiskt

Borlänge kommun har lyckats nå 49 procent ekologiska livsmedel. Hur har man gjort, vilka är utmaningarna och de stora fördelarna med en stor andel ekologisk mat?

Pia Sundell, upphandlare, Upphandlingscentrum Falun Borlänge-regionen

11:00

Paus för kaffe och fika

Så lyckades vi locka lokala leverantörer!

Mariestads kommun har under tre år haft en uttalad strategi att locka fler lokala livsmedelsleverantörer att komma med anbud. Genom en nära dialog och riktade åtgärder, som att öppna upp för producenter att svara på anbuden med enstaka produkter, har arbetet gett gott resultat.

Ann-Christine Gustafsson, kostchef, och Camilla Sundler, upphandlare, Mariestads kommun

Hur når vi högre kvalitet på livsmedel i offentlig sektor?

Vad vill, kan och törs kommuner och landsting göra för att höja kvaliteten på maten som köps in? Här får du en presentation av resultat från kartläggning och dialogmöten.

Eva Sundberg, kostekonom, Livsmedelsverket

12:20

Lunch

DEBATT: Ekologisk mat – alltid rätt eller finns det alternativ?

Lars Bergström, professor, SLU, Staffan Danielsson, agronom och f.d. riksdagsledamot (C), Carl-Erik Ehrenkrona, ordförande, Ekologiska lantbrukarna och Helena Leander, f.d. riksdagsledamot (MP) och numera studerande miljöekonomi, SLU

Uppföljning av djurskyddskrav med hjälp av tredje part

Genom att förenkla och vara noga med uppföljning har Strängnäs kommun höjt kvaliteten i sina livsmedelsupphandlingar. Djurskyddskraven följs upp genom att anlita en utomstående part som gör genomgången. Lyssna till hur de har gått tillväga!

Lars Ekström, måltidschef, Strängnäs kommun

Utfrågning: Grossistens roll i framtidens upphandling

Ta del av hur grossisterna tänker och resonerar, och hur de vill att upphandlingar ska se ut i framtiden.

Egil Sörli, marknadschef, Svensk Cater

14:50

Paus för kaffe och fika

Släng inte maten – ät en hållbar mängd kött och ta vara på blodet!

Endast en liten del av blodet vid slakt används till mat; det mesta hamnar i avloppen eller blir biogas. Men blod är billig mat med ett bra näringsinnehåll och förr var det självklart att ta det tillvara. Olof Cerne från Klimatmat vill inspirera oss till att tänka nytt runt matsvinn och tillagningen av blodmat.

Olof Cerne, kock och miljökemist, Klimatmat

Leverantörssamarbete och noggrann uppföljning ger ansvarsfulla inköp

Fazer Food Services visar hur de genom ett nära samarbete med sina leverantörer hittar rätt råvaror, ansvarsfullt producerade, med rätt kvalitet och till rätt pris. Man följer också upp användningen av råvarorna i restaurangerna samt gör smak- och kvalitetstester med kockar som jobbar i verksamheten.

Harald Rydén, inköpschef, Fazer Food Services

16:30

Mingel

Diskutera dagen över ett glas vin, öl eller alkoholfritt alternativ och nätverka med kollegor!

Dagens talare

Plats: Grand Hotel, Stockholm

Anmäl dig nu!

Datum: 5 november

Tid: 09.30-16.30

Pris: 3 900 kronor om du arbetar i offentlig sektor, 5 900 kronor om du arbetar som leverantör till offentlig sektor. Moms tillkommer. Vi erbjuder också fina grupprabatter för er som går fler från samma företag!

Våra partners

Visma

Visma är den ledande leverantören av produkter och tjänster inom programvara, outsourcing, inköp, betalning, butiksdata, IT-projekt, anbud och upphandling. 5 400 anställda, varav 1 600 i Sverige, förenklar och effektiviserar verksamhets-processer hos 340 000 kunder i både privat och offentlig sektor.

Upphandlingsverktyget Visma TendSign är ett system för att skapa upphandlingar, ta in och utvärdera anbud samt sluta avtal och lägga upp avtalskataloger. Verktyget är webbaserat och används idag av cirka 800 upphandlande organisationer och 30 000 leverantörer med anbudsgivarkonton. Läs mer på www.tendsign.com.

Inköps- och fakturahanterinslösningen Visma Proceedo effektiviserar processer för avtalshantering, inköp, beställning och fakturahantering och gör att du på ett enkelt sätt får kontroll över inköp, kostnader och kvalitet. Läs mer på www.visma.se/proceedo.

Arla

Arla är ett internationellt mejeriföretag och en kooperativ förening som ägs av 12.000 mjölkbönder från Sverige, Danmark, Tyskland, Storbritannien, Belgien och Luxemburg.

Arlas uppgift är att skapa så mycket värde som möjligt för den mjölk Arlas ägare producerar på sina gårdar genom att förädla den till produkter som mjölk, yoghurt, ost, matfett, matlagningsprodukter och mjölkpulver.

Arla är en av de starkaste aktörerna i den internationella mejerivärlden med ett brett sortiment av mejeriprodukter av högsta kvalitet. Arla är också världens största producent av ekologiska mejeriprodukter.

Atria Foodsrvice

Atria Foodservice är en del av Atria Scandinavia, ett av Sveriges ledande livsmedelföretag med produktion av förädlade kött- och charkprodukter, delikatesser och måltidslösningar. Atria Foodservice bearbetar dagligen hela den svenska restaurang- och storköksmarknaden med en säljorganisation från norr till söder.

Vi säljer och marknadsför ett stort antal kända varumärken, Lithells, Pastejköket, Lönneberga, Dagens Rätt Fisk, Dagens Rätt Grönt, Gourmet Service med en vision om att med passion och starka varumärken skapa inspirerande mat för varje tillfälle. Vi har även säljuppdrag för Guldfågeln – Den svenska kycklingen. Idag bedriver vi produktion på sju anläggningar runt om i Sverige. Vi arbetar för att bidra till en hållbar utveckling genom Atria Handprint, ett genomgripande program för ansvarsfullt företagande. Läs mer om oss på atriafoodservice.se

Atria Scandinavia ingår i den börsnoterade finska koncernen Atria Abp. Atriakoncernen är Finlands största företag i charkbranschen och den största tillverkaren av köttprodukter i Östersjöregionen. Atria är även verksamt i Ryssland och Estland.

Scan

Scan, en del av Sverige

Hög kvalitet, kunskap och bra råvaror är ingredienserna till Sveriges vardagsfavoriter. Scan har i generationer varit hela Sveriges kött- och charkuterimästare och det är en tradition som vi är stolta att föra vidare. Vi tror på det svenska ursprunget och arbetar engagerat för att ständigt säkra att de höga förväntningar som ställs på svensk köttkvalitet alltid infrias.

Från svenska gårdar sedan 1899

Vår resa började för mer än 100 år sedan, närmare bestämt år 1899 då bönderna i Halmstad slog sig ihop och skapade den första slakteriföreningen. 1970 samlade vi alla våra föreningars produkter under grunden till vår välkända röd-vita logotyp. Under 70-talet såg också klassiker som Bredbar Leverpastej, Hot Dogs och Falukorvsringen dagens ljus för första gången.

Vi arbetar ständigt med att utveckla vårt sortiment. Vårt mål är att förändra, förnya och förbättra och under våra många år som en del av svensk mattradition har det tillkommit ett flertal nya goda produkter, till exempel Gloucester, Omsorgsfullt utvalt och Scan Rapsgris.

Svensk Cater

Svensk Cater är en fullsortimentsgrossist för uteätarmarknaden i Sverige. Tack vare vår geografiska mångfald, vi finns på 20 orter i Sverige, är vi alltid nära både kunder och marknader.

På varje ort finns ett noga utvalt utbud av produkter på lager. Vår ägare är Euro Cater A/S och i vår koncern ingår även Dansk Cater.

Den gemensamma omsättningen är dryga 8 miljarder SEK. Ett starkt lokalt engagemang är vårt signum. Vi kombinerar den internationella marknadens starkaste varumärken med varor från lokala producenter och förbättrar ständigt vårt sortiment. Vi ska för våra kunder vara en flexibel, lokal partner som ger service, mervärden och omtanke.

Alla våra kontor är sedan en tid tillbaka certifierade i enlighet med kraven på ISO 14001.

Svensk Cater har under 2013 jobbat med att implementera en nytt ledningssystem för livsmedelssäkerhet som bygger på kraven som ställs i ISO 22000 standarden och har kommit så långt i vårt arbete att vi har certifierat vårt kontor i Borlänge, Gävle, Göteborg, Kalmar, Karlstad, Linköping, Skellefteå, Stockholm, Uddevalla, Visby, Västerås, Örebro och Örnsköldsvik i enlighet med denna standard.

Under 2014 forsätter vårt arbetet med att certifiera resterande kontor.

Under denna process certifierade vi även samtliga kontor i enlighet med de krav som finns för att vara certifierad MSC – leverantör.

Valio

Valio Sverige gör det bästa i mjölken ännu bättre.

Vår expertis, erfarenhet och passion av att driva och utveckla produkter för människors hälsa samt välmående har anor sedan början av 1900-talet. Valio är Finlands största mejeriföretag, har funnits i Sverige sedan 1994 och var först på marknaden med laktosfria produkter.  Resan med att utveckla goda och hälsosamma produkter fortsätter även i framtiden. www.valio.se

Svenska Retursystem

Svenska Retursystem förenklar, effektiviserar och miljöanpassar den svenska dagligvarubranschen genom att driva och utveckla emballagesystem som bygger på återanvändning istället för engångsanvändning. Grundidén är att konsumentprodukterna ska levereras i returenheter som hela tiden återanvänds i ett system till fördel för miljön i stället för att levereras i engångsemballage.

Kontakt

Konferenser 2015