Välkommen till en heldag med fokus på upphandlingar av livsmedel och måltider. Vi har samlat erfarna upphandlare och kostansvariga, forskare samt leverantörer som delar med sig av sina erfarenheter och sin kunskap.
Under dagen kommer du bland annat att få veta mer om:
- Avtalsuppföljning
- Klimatsmart och ekologisk mat
- Kravställning
Mycket utrymme ges till frågor, debatt och diskussion. Se till att säkra din plats till denna kunskapsfyllda dag!
Det här är konferensen för dig som arbetar med offentliga affärer och vill lära dig hur du genom upphandlingar kan göra skillnad. Varmt välkommen!
Det här får du på konferensen
Våra erbjudanden:
Konferensavgift
Arbetar i offentlig sektor – Pris 3 900 kronor plus moms
Arbetar som leverantör till offentlig sektor – Pris 5 900 kronor plus moms
Är du student? Vi erbjuder studentrabatt! Du betalar endast 500 kronor inklusive moms. Kontakta för att boka.
Detta får du i priset!
Konferensdeltagande, frukost, förmiddagsfika, lunch, eftermiddagsfika och mingel med förfriskningar. Redan dagen efter får du tillgång till talarnas presentationer. Under dagen ges du också flera tillfällen att nätverka och bredda ditt kontaktnät med upphandlare, inköpare och leverantörer.
Har du frågor? Kontakta oss på
Program Upphandla livsmedel 5 november
08:30
Registrering öppnar
Frukost serveras
09:30
Välkomna!
Bo Nordlin, chefredaktör, Upphandling24
Krav som kostar vid upphandling av livsmedel
Krav som upphandlande myndigheter ställer på produkter, leverantörer och förutsättningar för fullgörande i övrigt, vilka kan bli prispåverkande i anbudsskedet. Ett sådant exempel är om produktkrav är skall-krav eller medför belastning-priser. Vilka överväganden har leverantören att göra i en sådan situation och hur påverkar det prissättningen? Hur undviker man som upphandlare att ställa krav som inte når sitt syfte?
Liselott Fröstad, advokat, Andersson & Gustavsson advokatbyrå
Så blev Borlänge bäst i landet på att upphandla ekologiskt
Borlänge kommun har lyckats nå 49 procent ekologiska livsmedel. Hur har man gjort, vilka är utmaningarna och de stora fördelarna med en stor andel ekologisk mat?
Pia Sundell, upphandlare, Upphandlingscentrum Falun Borlänge-regionen
11:00
Paus för kaffe och fika
Så lyckades vi locka lokala leverantörer!
Mariestads kommun har under tre år haft en uttalad strategi att locka fler lokala livsmedelsleverantörer att komma med anbud. Genom en nära dialog och riktade åtgärder, som att öppna upp för producenter att svara på anbuden med enstaka produkter, har arbetet gett gott resultat.
Ann-Christine Gustafsson, kostchef, och Camilla Sundler, upphandlare, Mariestads kommun
Hur når vi högre kvalitet på livsmedel i offentlig sektor?
Vad vill, kan och törs kommuner och landsting göra för att höja kvaliteten på maten som köps in? Här får du en presentation av resultat från kartläggning och dialogmöten.
Eva Sundberg, kostekonom, Livsmedelsverket
12:20
Lunch
DEBATT: Ekologisk mat – alltid rätt eller finns det alternativ?
Lars Bergström, professor, SLU, Staffan Danielsson, agronom och f.d. riksdagsledamot (C), Carl-Erik Ehrenkrona, ordförande, Ekologiska lantbrukarna och Helena Leander, f.d. riksdagsledamot (MP) och numera studerande miljöekonomi, SLU
Uppföljning av djurskyddskrav med hjälp av tredje part
Genom att förenkla och vara noga med uppföljning har Strängnäs kommun höjt kvaliteten i sina livsmedelsupphandlingar. Djurskyddskraven följs upp genom att anlita en utomstående part som gör genomgången. Lyssna till hur de har gått tillväga!
Lars Ekström, måltidschef, Strängnäs kommun
Utfrågning: Grossistens roll i framtidens upphandling
Ta del av hur grossisterna tänker och resonerar, och hur de vill att upphandlingar ska se ut i framtiden.
Egil Sörli, marknadschef, Svensk Cater
14:50
Paus för kaffe och fika
Släng inte maten – ät en hållbar mängd kött och ta vara på blodet!
Endast en liten del av blodet vid slakt används till mat; det mesta hamnar i avloppen eller blir biogas. Men blod är billig mat med ett bra näringsinnehåll och förr var det självklart att ta det tillvara. Olof Cerne från Klimatmat vill inspirera oss till att tänka nytt runt matsvinn och tillagningen av blodmat.
Olof Cerne, kock och miljökemist, Klimatmat
Leverantörssamarbete och noggrann uppföljning ger ansvarsfulla inköp
Fazer Food Services visar hur de genom ett nära samarbete med sina leverantörer hittar rätt råvaror, ansvarsfullt producerade, med rätt kvalitet och till rätt pris. Man följer också upp användningen av råvarorna i restaurangerna samt gör smak- och kvalitetstester med kockar som jobbar i verksamheten.
Harald Rydén, inköpschef, Fazer Food Services
16:30
Mingel
Diskutera dagen över ett glas vin, öl eller alkoholfritt alternativ och nätverka med kollegor!
Dagens talare

Eva Sundberg
kostekonom, Livsmedelsverket
Eva är kostekonom på Livsmedelsverket och medlem i arbetsgruppen ”Stärkt konkurrenskraft i de gröna näringarna” inom Landsbygdsnätverket.

Lars Ekström
måltidschef, Strängnäs kommun
Lars är måltidschef i Strängnäs kommun. Han har arbetat med offentlig måltid sen 2008. Innan dess drev han eget företag inriktat på fisk, restaurang och färdigmatstillverkning. Han ser alltid brister som möjligheter och arbetar just nu hårt med att utveckla den offentliga måltiden till just att bli en måltid.

Pia Sundell
upphandlare, Upphandlingscentrum Falun Borlänge-regionen
Pia arbetar som upphandlare sedan fem år tillbaka. Gör många slags upphandlingar, bland annat livsmedels- och distributionsupphandlingar enligt den så kallade Borlänge-modellen. Hon utvecklar möjligheter för mindre företag att kunna lämna anbud i upphandlingar och har arbetat länge med kvalitetskrav på kostområdet och innan dess som kostchef i tio år.

Olof Cerne
kock och miljökemist, Klimatmat
Olof Cerne är kock och miljökemist. Han har jobbat som forskare och konsult på IVL Svenska Miljöinstitutet och som miljörådgivare och kock på Briggen Tre Kronor. Som föreläsare på Klimatmat får han arbeta med sitt stora intresse för hållbarhetsfrågorna kring det vi äter.

Ann-Christine Gustafsson
kostchef, Mariestads kommun
Ann-Christine har arbetat som kostchef i Mariestads kommun sen 2002 med målsättningen att kommunen ska laga mat av bra, svenska och gärna lokalt producerade livsmedel.

Liselott Fröstad
advokat och partner, AG Advokat
Liselott är advokat och delägare på Andersson Gustafsson Advokatbyrå som har mångårig erfarenhet av arbete med offentlig upphandling. Liselott biträder regelbundet leverantörer i upphandlingsärenden med avgivande av anbud, överprövningar av upphandlingar och skadeståndsprocesser.

Camilla Sundler
upphandlare, Mariestads kommun
Camilla Sundler arbetar som upphandlare i Mariestads och Gullspångs kommun. Kommunerna har en central upphandlingsenhet vilket innebär hantering av många olika varu- och tjänsteområden, varav livsmedel är ett. Kostverksamheten har en tydlig målsättning som påverkar livsmedelsupphandlingens utformning, vilket skapat ett nära och positivt samarbete.

Harald Rydén
inköpsdirektör, Fazer Food Services
Harald är sedan sex år tillbaka inköpsdirektör på Fazer Food Services. Han har mångårig erfarenhet från hotell- och restaurangbranschen där han arbetat i ledande befattningar både som ekonomi- och inköpschef.

Lars Bergström
professor, SLU
Lars är professor i vattenvårdslära vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) där han varit verksam sedan 1981. Han har en agronomutbildning och disputerade 1987 inom ämnesområdet vattenvårdslära. Hans forskning har under hela sin tid på SLU kretsat kring jordbrukets läckage av växtnäringsämnen och bekämpningsmedel och vad vi kan göra för att minska sådana oönskade förluster. Ledstjärnan i detta arbete är att försöka kombinera en trygg livsmedelsförsörjning med en mycket begränsad påverkan på miljön, vilket visat sig vara fullt möjligt.

Staffan Danielsson
agronom och f.d. riksdagsledamot (C)
Staffan är agronom, lantbruksföretagare och före detta centerpartistisk riksdagsledamot. Han brinner för bättre miljö och att få hela landet att utvecklas och leva.

Helena Leander
f.d. riksdagsledamot (MP)
Helena är f.d. riksdagsledamot (MP) och satt den senaste mandatperioden i miljö- och jordbruksutskottet. Nu studerar hon miljöekonomi vid SLU.

Carl-Erik Ehrenkrona
ordförande, Ekologiska lantbrukare
Plats: Grand Hotel, Stockholm
Anmäl dig nu!
Datum: 5 november
Tid: 09.30-16.30
Pris: 3 900 kronor om du arbetar i offentlig sektor, 5 900 kronor om du arbetar som leverantör till offentlig sektor. Moms tillkommer. Vi erbjuder också fina grupprabatter för er som går fler från samma företag!