Du hittar länk till presentationen under respektive punkt i programmet.
09:30
Välkomna!
Dagens moderator Bo Nordlin hälsar välkommen.
Kollektivavtalsliknande villkor och andra sociala villkor vid offentlig upphandling – hot eller möjlighet för framtidens upphandlingar?
Juristerna analyserar bland annat förslagen i den nyligen presenterade utredningen om upphandling och villkor enligt kollektivavtal.
Robert Moldén, EU-advokat och partner, Mohamed Hama Ali, biträdande jurist, och David Schreiber, biträdande jurist, advokatbyrån Gärde Wesslau
Så får du ut mer av din leverantör
Genom att specificera funktion istället för produkt i din upphandling och skriva ett resultatstyrt kontrakt, kan du få ett bättre samarbete med din leverantör. Björn Axelsson kommer ge en översikt över utmaningar och vinster i en sådan affär och tipsa om hur och när detta arbetssätt ger störst utdelning.
Björn Axelsson, professor, Handelshögskolan Stockholm
10:50
Paus för kaffe och fika
Innovationsupphandling som framtidsverktyg
Nya Karolinska Solna kommer bli en av framtidens mest högspecialiserade sjukhus. För att nå dit är innovationsupphandling ett viktigt verktyg för försörjningen av medicinsk teknik. Ta del av erfarenheter från en upphandling i framkant!
Linda Andersson, sakkunnig innovationsupphandling och Lars Carlsson, programledare, försörjningsprogrammet medicinsk teknik, Nya Karolinska Solna
Mer kvalitet på kortare tid
En misslyckad upphandling beror oftare på problem med processen än på avsaknad av upphandlingskompetens. Mittuniversitet har vidareutvecklat SMP/CCD, en strukturerad metod för en förbättrad upphandlingsprocess. Riktiga verktyg och en genomtänkt processtyrning garanterar ett resultat med bättre kvalitet, vilket dessutom nås på kortare tid.
Börje Hansson, projektledare, Mittuniversitetet
Presentation kommer
12:30
Lunch
13:30
Funktionsupphanding gav nya lösningar
Projektet att bygga Marieholmsförbindelsen är mycket komplext. Trafikverket valde att bland annat ge leverantörerna friheten att själva presentera den bästa lösningen för Marieholmstunneln, för att kunna hitta det mest effektiva sättet och för att få bästa möjliga pris. Man använde sig också av incitament, bonusar och viten i uppföljningarna.
Anders Böhn delar med sig av utmaningar, insikter och konkreta tips från processen.
Anders Böhn, upphandlingsansvarig Marieholmsförbindelsen, Trafikverket
Att svara på en upphandling med sociala krav
När GothNet för första gången svarade på en upphandling med sociala krav, krävdes en hel del jobb för att ta reda på vad som verkligen gäller. Har får du veta vad du som leverantör bör tänka på och hur det gick.
Sofia Söder, VD, Gothnet
Agil upphandling – går det?
Ett agilt arbetssätt innebär att man levererar regelbundet samt kan anpassa kravbilden löpande utifrån lärande under projektets gång. LOU har vissa begränsningar men också möjligheter vi inte nyttjar. Mattias Skarin visar konkreta exempel på hur man kan använda ett agilt arbetssätt i upphandlingar och därmed maximera effekten och minimera riskerna.
Mattias Skarin, konsult, Crisp
Social upphandling: nya affärsmöjligheter för leverantörer med engagemang
Kaisa Adlercreutz, advokat och partner, Amir Daneshpip, biträdande jurist och Johan Lidén, biträdande jurist, Gärde Wesslau
14:30
Paus för kaffe och fika
Paus för kaffe och fika
Livscykelkostnader som strategiskt verktyg
Idag används livscykelkostnader (LCC) begränsat i offentlig upphandling och det finns en outnyttjad potential i metodiken. LCC bör lyftas redan i organisationens strategiska arbete på en övergripande nivå, bland annat i behovsanalysen och utvärderingen. Här får du konkreta tips för hur LCC kan implementeras.
Sanna Efraimsson, föredragande ekonom, Upphandlingsmyndigheten
Hur blir man en hållbar leverantör?
I framtidens upphandlingar kommer det bli allt viktigare att kunna möta hållbarhetskrav. Atea utsågs till Utmärkt hållbar leverantör 2015 av Konkurrensverket. Men hur kommer man dit? Rätt kravställning, uppföljning och ständig utveckling är a och o.
Julia Norebring, kvalitet- och miljöspecialist, Atea
Inte för, inte mot, utan med!
Stora avstånd mellan parterna på den offentliga marknaden medför ett lika stort avstånd till riktigt bra affärer. Hur kan vi som upphandlare jobba med marknaden utan att jobba för den, men framförallt inte jobba mot den? Med mångårig erfarenhet från privat och offentligt inköp kommer Niclas ge förslag på både strategiska och enkla vardagliga handlingar som kan minska avståndet.
Niclas Andersson, regionchef Väst, AffärsConcept
Vems kvalitet är det som räknas på den offentliga marknaden?
När äntligen alla börjar prata om dialogen är det dags att våga prata om kvalitet. Vems kvalitet är det som räknas och spelar det egentligen någon roll vilka krav som ställs när kvaliteten ändå aldrig följs upp? Hur ser man till att just din kvalitet blir avgörande? Vilka fler frågor finns det som vi bör ställa oss för att vi ska få en bättre offentlig marknad. Det finns #80miljarder att hämta i bättre offentliga affärer.
Fredrik Tamm, VD, Doublecheck
16:30
Mingel
Diskutera dagen över ett glas vin, öl eller alkoholfritt alternativ och nätverka med andra upphandlare, inköpare, leverantörer och jurister!
Våra partners
Kontakt
Christine Karlsson
Konferensansvarig
08 453 60 54
Flora Waardahl
Marknadsansvarig
070 141 07 39
Tomas Dahl
Affärschef
Mejla Tomas
070 980 17 42