Varmt välkommen till en heldagskonferens om upphandlingsjuridik som du kan använda i din vardag!
Under dagen får du juridisk vägledning i många dilemman i upphandlingsfrågor. Sveriges ledande upphandlingsjurister presenterar en mängd rättsfall och ger råd och guidning hur du ska agera framöver i enlighet med färska domstolsavgöranden i kammarrätt, Högsta förvaltningsdomstolen och EU-domstolen.
Allt för att du även i fortsättningen ska kunna göra lyckade affärer!
Exempel på frågor som behandlas under dagen:
- Under vilka förutsättningar får en upphandling avbrytas?
- När är det möjligt att förhandla i offentlig upphandling?
- Vad är ett onormalt lågt anbud och vad kan upphandlaren göra för att utesluta ett sådant?
- Hur mycket får man ändra i avtalet efter upphandlingen?
Har du ingen möjlighet att vara på plats? Vi erbjuder också möjligheten att följa sändningen på distans på webben. Boka nedan.
Det här får du på konferensen
Våra erbjudanden:
Konferensavgift
Pris: 3 900 kronor ex moms om du är på plats, 1 500 kronor ex moms om du följer vår sändning på webben. Här kan du testa om din webbläsare uppfyller kraven för att se sändningen: tryck här!
Är du student? Vi erbjuder studentrabatt! Du betalar endast 500 kronor inklusive moms. Kontakta för att boka.
Detta får du i priset!
Konferensdeltagande, frukost, förmiddagsfika, lunch, eftermiddagsfika och mingel med förfriskningar. Redan dagen efter får du tillgång till talarnas presentationer. Under dagen ges du också flera tillfällen att nätverka och bredda ditt kontaktnät med upphandlare, inköpare och leverantörer.
Har du frågor? Kontakta oss på
Program Upphandlingsjuridik i praktiken
08:30
Registreringen öppnar
Enklare frukost serveras
09:30
Välkomna!
Bo Nordlin, chefredaktör, Upphandling24
Förhandling – när är det möjligt?
När är det möjligt att förhandla i offentlig upphandling, med respektive utan föregående annonsering? Vilka restriktioner och möjligheter finns?
Anna Ulfsdotter Forssell, advokat, Delphi
Vilka delar i upphandlingen är det möjligt att förhandla om?
Vilka delar av kontraktet är det möjligt att förhandla om: priser, kvalitet, avtalsvillkor, utvärderingskriterier?
Joakim Lavér, advokat, Hannes Snellman
10:40
Paus för kaffe och fika
Vilka kompletteringar är möjliga att begära av ett anbud?
Vilka möjligheter och skyldigheter finns det för den upphandlande myndigheten att be en leverantör att förtydliga eller komplettera ett inlämnat anbud?
Pia Hedström, upphandlingschef, Regeringskansliet
Hur mycket får man ändra i avtalet efter upphandlingen?
Ett avtal kan sträcka sig över lång tid. Behov och omvärld förändras under den tiden. Hur pass vittgående förändringar går det att göra av ett upphandlat avtal utan att bryta mot lagen?
Olof Larsberger, advokat, Hannes Snellman
När behöver en upphandling inte göras?
Vilka undantag från upphandling finns idag?
Erik Olsson, advokat, Delphi
12:40
Lunch
Under vilka förutsättningar får en upphandling avbrytas?
Nya fakta eller nya förutsättning som uppstår under upphandlingen kan innebära att upphandlaren vill avbryta upphandlingen. Men vilka skäl är godtagbara för att avbryta upphandlingen och hur bör upphandlande myndigheten agera?
Åsa Edman, chefsjurist, SKL Kommentus
Hur får man ta referenser?
Vad gäller för referenser som utvärdering och kvalificering. Kan upphandlaren ersätta en angiven referent mot en referent från den egna organisationen? Hur kan man navigera så att referenstagningen klarar överprövning?
Lina Håkansson, advokat, Bokwall Rislund Advokatbyrå
14:50
Paus för kaffe och fika
Vad är ett onormalt lågt anbud och hur kan det uteslutas?
Låga anbudspriser, nollbud eller till och med minusbud förekommer i upphandlingar. När går det att klassificera den här typen av anbud som onormalt låga och vad kan den upphandlande myndigheten göra om den ösnakr utesluta leverantören med det långa anbudet?
Carl Bokwall, advokat, Bokwall Rislund Advokatbyrå
När kan en leverantör uteslutas från upphandlingen?
När kan mutbrott, bristande kontraktsuppfyllning eller allvarligt fel i yrkesutövningen göra det möjligt att utesluta en leverantör? Hur ska man gå tillväga för att uteslutningen ska gå rätt till?
Helene Molander, bolagsjurist, Postnord
Ställ dina frågor direkt till juristerna
Här ges du möjlighet att få svar på dina frågor om upphandlingsjuridik av Sveriges ledande upphandlingsjurister.
17:00
Mingel
Diskutera dagen över ett glas vin, öl eller alkoholfritt alternativ och nätverka med kollegor!
Dagens talare

Anna Ulfsdotter Forssell
Advokat och partner, Delphi
Anna Ulfsdotter Forssell tillhör den absoluta världseliten bland de advokater som är verksamma inom upphandlingsområdet. Hon är en frekvent anlitad talare på såväl publika som privata upphandlingsseminarier och konferenser. Anna är topprankad hos de välrenommerade rankinginstituten Legal500 och Chambers inom Public Procurement, EU and Competition samt Life Sciences och klienter säger att Anna är “very talented” och “a true businesswoman as well as a great adviser”.

Carl Bokwall
advokat och partner, Bokwall Rislund Advokatbyrå
Carl är en av grundarna till BOKWALL RISLUND Advokatbyrå och är ansvarig för byråns verksamhet inom offentlig upphandling. Carl är en ledande expert inom sitt område och rankas regelbundet högt som en rådgivare som uppnår affärsmässiga resultat.

Joakim Lavér
advokat och partner, Hannes Snellman
Joakim Lavér är advokat och partner vid Hannes Snellman advokatbyrå. Joakim som ansvarar för advokatbyråns upphandlingsverksamhet har mycket lång erfarenhet av att arbeta med frågor om offentlig upphandling och är en ledande expert inom sitt område.

Åsa Edman
Chefsjurist, SKL Kommentus
Åsa var expert i Förenklingsutredningen och har arbetat med offentlig upphandling i många år bl.a. som huvudsekreterare i Upphandlingsutredningen 2010 och i Regeringskansliet med tex lagstiftning och direktivförhandlingar. Åsa arbetar sedan knappt fyra år tillbaka som chefsjurist på SKL Kommentus.

Helene Molander
Avdelningschef, SLL Juridik
Helene är jurist med expertis inom bl.a. offentlig upphandling, compliance-arbete och antikorruption. Helene har lång och bred praktisk erfarenhet av komplexa upphandlingsprojekt från såväl advokatbyrå som upphandlande enheter och har tidigare uppmärksammats officiellt för sina insatser på upphandlingsområdet. Under 2013-2014 satt hon med i Regeringskansliets referensgrupp för de nya EU-direktiven på upphandlingsområdet. Helene brinner för corporate governance samt goda affärer i dubbel bemärkelse och håller ofta utbildningar i upphandlingsrätt och hållbarhetsrelaterade frågor

Lina Håkansson Kjellén
advokat, Bokwall Rislund Advokatbyrå
Lina är advokat och specialiserad på offentlig upphandling. Enligt Chambers Europe Guide är Lina ”very precise, accurate and always keeps to deadlines”.

Erik Olsson
advokat, Delphi

Olof Larsberger
advokat och delägare, Kastell
Olof Larsberger är advokat med mångårig erfarenhet av offentlig upphandling. Han har stor erfarenhet av komplexa upphandlingsprojekt och överprövningsprocesser m.m. inom exempelvis transportsektorn och telekomsektorn. Olof har återkommande rankats som en ledande expert inom upphandlingsområdet av Who’s Who Legal och Legal500.

Pia Hedström
upphandlingschef, Regeringskansliet
Plats: Grand Hotel, Stockholm
Anmälan
Upphandlingsjuridik i praktiken arrangeras på Grand Hotel i Stockholm.
Dagen inleds med registrering och enklare frukost från 08:30. En timme senare börjar programmet. Dagen avslutas 16:30 och då är det hög tid för mingel. Stanna gärna kvar och diskutera dagen och nätverka med upphandlare, inköpare, jurister och leverantörer!
Datum: 25 maj
Tid: 09.30-17.00
Pris: 3 900 kronor ex moms om du är på plats, 1 500 kronor ex moms om du följer vår sändning på webben. Här kan du testa om din webbläsare uppfyller kraven för att se sändningen: tryck här!